Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ha mindent logikusan csinálsz, a világ még abszurdabb hely lesz

Ha mindent logikusan csinálsz, a világ még abszurdabb hely lesz

Jacques Ferrandez: Az idegen – Képregény Albert Camus Az idegen (Közöny) című regénye nyomán

Miről szól:

Nem meglepő módon Albert Camus Az idegen (leánykori nevén a Közöny) című művének történetét adaptálja a képregény. Főhőse egy Meursault nevű algíri francia hivatalnok, a történet középpontjában pedig az általa elkövetett gyilkosság, majd az ennek folyományaként kihirdetett halálos ítélet, illetve a börtönnapok állnak. Ahogy a regény, úgy a képregény is arányosan két részre van osztva, a gyilkosság előtti és utáni eseményeket feldolgozva.

Kik készítették:

Értelemszerűen az eredetit a Nobel-díjas francia író és filozófus, az egzisztencializmus egyik legkiemelkedőbb alakja, Albert Camus írta, akinek pályája csúcsán az „abszurd” kifejezés divatszóvá vált. A mű szellemiségét Jacques Ferrandez értelmezte át, és a képi megvalósításárt is a 62 éves animációs filmkészítő felelt, aki Camus-höz hasonlatosan Algériában született, így panelein autentikusan tudta interpretálni az író tájleírásait.

Fotó: Csóti Rebeka

Kinek ajánljuk:

Az idegen kicsit olyan, mint a „kötelezők röviden”, mégis több azoknál, mert nem egyszerűen a zanzásított, kiragadott eszenciáját fogja meg az eredetinek, hogy az bebiflázható legyen, hanem a sokszor túlhype-olt hívószavát, az abszurdot is sikerült átértelmeznie. Ráadásul nem olyan, mint az egykori Fülesben megjelenő Egri csillagok– vagy Kőszívű ember fiai-adaptációk, hiszen ez a képregény nem sűrít feleslegesen, sőt, elcammog azokon a dramaturgiailag fontos pontokon, ahol kell.

Miért olvassam el:

Mert sokkal jobban kiemeli azt, hogy valaki nem lesz attól bűnösebb, mert eredendően érzelemmentes természetű. Az idegenben (és a Közöny ezért jobb cím kivételesen) jól mutatkozik meg, hogy vannak emberek, akik csupán azért tesznek meg dolgokat, mert a társadalom elvárja tőlük, és bár nincs hozzá kedvük, inkább konformistán viselkednek, hogy békén hagyják őket. Tetteiket pedig nem az határozza meg, hogy jót (vagy rosszat) tegyenek, hanem a praktikum. Ebben a verzióban talán még jobban értelmet nyer, hogy amennyiben

az ember mindent logikusan csinál, a világ még abszurdabb hely lesz.

Fotó: Csóti Rebeka

A képregény-verzió viszont ennél a pontnál visszavesz a groteszkségből, és bár ugyanúgy bizarr marad, mert a tárgyaláson azt is a fiatal tisztviselő fejére olvassák, hogy nem gyászolta meg kellőképpen az anyját, sőt temetésének másnapján a tengerben fürdött barátnőjével, és utána egy vígjátékot is megnéztek, inkább azon időzik, milyen értelmetlen hely a világ, ha valaki megtagadja a társadalom hazug képmutatását.

A belbecs mellett fontos kiemelni, hogy a képregény kifejezetten szép, esztétikus, letisztult, igényes nyomás, nagyalakú és keménytáblás, amit egyszerre jó kézbe venni, forgatni, olvasni és a polcra kirakni.

A nyári szünetben a kötelező olvasmányok legyűrésére pedig tökéletes forma.

Fotó: Csóti Rebeka

Jacques Ferrandez: Az idegen – Képregény Albert Camus Az idegen (Közöny) című regénye nyomán

Kiadó: Athenaeum
Oldalak száma: 134
Borító: Keménytáblás
Fordító: Bayer Antal

 

További könyvajánlók, recenziók ITT.