Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezeket a rejtett dolgokat biztos nem vetted észre a vébémezeken

Ezeket a rejtett dolgokat biztos nem vetted észre a vébémezeken

Svájc

A közép-európai ország mezén furcsa önmagukba visszatérő vonalak láthatók, amik nem nyomtatott áramköröket, hanem a Jura és az Alpok között kb. 300 km hosszú hullámos dombvidéket jelképezik.

Uruguay

Alig észrevehető, de az uruguay-i csapat hazai mezén halvány vízjel látszik, ami egy napot ábrázol. Ez az ország zászlajában is szerepel, és a szabadság szimbóluma.

Dánia

Az észak-európai ország ugyancsak vízjelezett motívumot használ, a hazai és idegenbeli mezen egyaránt egy kereszt látható, amely az ország zászlajára vonatkozó utalás. Dánia zászlaja a világ legrégebbi nemzeti lobogója, mivel az első vitathatatlan forrás a használatáról a 14. századból származik. Az úgynevezett skandináv keresztet pedig aztán átvette Svédország, Norvégia, Finnország és Izland is.

Anglia

Ugyanez történt Anglia idegenbeli mezével is, amelyre szintén egy vörös kereszt került sziluettben. Ez az ország lobogóján Anglia védőszentjére, a sárkányölő Szent Györgyre utal.

Brazília

Neymarék esetén az idegenbeli mezt kell jobban megnézni, a gyártó itt a kék különböző árnyalatival játszott, amelyek öt csillagot formáznak, utalva a brazilok öt világbajnoki trófeájára.

Szenegál

A szenegáli labdarúgó-válogatott a Les Lions de la Teranga, azaz Teranga oroszlánjai becenévre hallgat, sportszergyártójuk pedig az állatok királyát ízlésesen rá is helyezte a hazai és idegenbeli mezükre egyaránt:

Kolumbia, Oroszország, Spanyolország, Németország

A német sportszergyártó esetében nehéz eldönteni, hogy a lustaság vagy retró dominált, de szinte valamennyi általa gyártott mez esetében ez a recept. Kolumbia esetében egy az egyben az 1990-es mez jön szembe:

Az oroszoknál az 1988-as szöuli olimpiára készített trikót vélhetjük felfedezni, azzal a különbséggel, hogy leradírozták róla a CCCP-feliratot és a Szovjetunió címerének helyére az aranyszínű, kétfejű sas került:

A spanyolok az 1994-es mintájukat kapták meg, csak a gallért bontották el:

A németek mezére pedig az 1988-90-es motívum került, de itt legalább kicsit átértelmezték a formavilágot: