Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Brutálisan őszinte fotók az ember és a természet kapcsolatáról

Brutálisan őszinte fotók az ember és a természet kapcsolatáról

A világ legjobb fotósainak mintegy kétezer kinagyított képe ingyenesen tekinthető meg az osztrák fürdőváros, Baden bei Wien utcáin, terein és hatalmas rózsakertjében, csaknem négy és fél kilométeres kiállítótérré varázsolva a települést. A gigantikus kiállítás gyönyörű környezetben mutatja be az ember és a természet kapcsolatát.

A grandiózus kiállításon a gyanútlan polgár szembesülhet azokkal a problémákkal, melyeket maga az ember okoz a Földön. Megkapó élmény, ahogyan az amúgy békés parkok, sétányok, kertek, kis utcák megtelnek a nagyvilág szörnyűségeit, az emberiség vétkeit taglaló, brutális őszinteségű hatalmas képekkel. Ijesztő és egyben megindító, de mindenképpen megállásra, elgondolkodásra késztető fotók ezek.

A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Halász Nóra

A sznob, jólétben élő, konzervatív, pöffeszkedő fürdőváros látogatóit jól pofán csapja ez a látvány. Ahogyan megy reggel a friss pékáruért, szembesülni kénytelen négy hónapon át ezekkel a fotókkal, nem tud félrenézni, más utat választani, mert ez ott van, volt aki kitalálta, felvállalta, és itt lett egyszer csak Európa közepén.

Jacques Rocher, az Yves Rocher Alapítvány elnöke 2004-ben hozta létre ezt a fotófesztivált, azzal a céllal, hogy a közvélemény gondolkodjon el a bolygó jövőjéről. Baden bei Wienbe a 2017-es kiállítás képeit hozták át a franciaországi La Gacillyből, ahol tematikusan Afrikát, illetve az ember és az állatok kapcsolatát mutatták be. Szembesít vele, hogyan élünk mi emberek a Földön, hogyan használjuk ki, hogyan avatkozunk be gondatlanul, hogyan okozunk ökológiai krízist, például az illegális olajfinomítással Nigériában. Vagy, Kazahsztánban ötven éven át folytattak atombomba robbantási tesztkísérleteket úgy, hogy nem gondolták kártékonynak. Egymillió ember élt a robbantások helyszínén, akik semmit sem tudtak a sugárzás ártalmairól. A brutális következményeket bemutató kiállítás zsigerig hatoló. Láthatjuk továbbá, hogyan mészárolnak Afrikában az orvvadászok, illetve azt is, hogyan kúszik be a divat, a 21. századi technikai vívmányok a természeti népek életébe. A fesztivál bemutatja a klímaváltozást is, ahogyan a víz és a homok terjeszkedik, és veszi el a Ghánában élők otthonait.

A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Halász Nóra

A fotófesztivál több mint harminc ponton, több mint harminc fotós munkáit mutatja be. Fekete-fehér vagy éppen színes, magas minőséget képviselő World Press Photo-győztes, olykor amatőr fotókat láthatunk, amelyeket hatalmasra kinagyítva, vagy szokatlan helyszíneken kifüggesztve láthat az ide látogató érdeklődő.

A Malick Sidibé stúdiójában, Bamakóban készült portréktól kezdve, David Chancellor trófeavadászokról készült fotói felfedezéséig láthatunk mindenféle képet. A kiállítás célja, hogy a természettől elidegenedett ember jobban átérezze, hogy mint társadalmi lény is része a természetnek, az ő jövője is függ attól, hogyan él együtt környezetével, a Föld lakóival. Ez a szembesülés nagyon is provokatív, de izgalmas, lenyűgöző találkozás.

A fesztivál 2018. június 8. és szeptember 30. között látogatható, itt a szomszédban, mi 2 óra 50 perc alatt ott voltunk.