Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A tízparancsolatos Kásler ezúttal valami egészen más, életmentő jószokásról beszélt

A tízparancsolatos Kásler ezúttal valami egészen más, életmentő jószokásról beszélt

Semmelweis Ignác orvos jelentőségét nem lehet eléggé méltatni, hiszen egy olyan emberre emlékezünk, akinek legkiemelkedőbb felfedezése emberek millióit mentette meg – mondta az emberi erőforrások minisztere június 30-án, szombaton Budapesten, a Semmelweis Egyetemen. Kásler Miklós a Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett tudományos ülésen elmondott köszöntőjében úgy fogalmazott, Semmelweis motivációi és gondolkodásának középpontjában az emberi élet feltétlen tisztelete, az élet megóvása, megmentése állt – írja beszámolójában az MTI.

Semmelweis tanait kortársai elutasították, nem ismerték fel felfedezésének, a kézmosásnak a fontosságát, de ő a rendelkezésére álló eszközökkel és módon küzdött saját igazáért – mondta a miniszter. Felfedezését a pontos megfigyelés, a kórlefolyás, a bonctani leletek elemzése, értékelése alapozta meg, felfedezését statisztikai adatokkal támasztotta alá – mondta Kásler Miklós. A tudós felfedezésével leírta a gyermekágyi láz okát, kialakulásának folyamatát, a fertőzés “kapuját”, a fertőzés eszközét és azt, hogy a fertőzést milyen módszerekkel lehet megelőzni – ismertette a miniszter. Semmelweis Ignácot életfelfogása valóban a magyar orvostudomány legismertebb alakjává emelte, de a legtiszteltebbé és a legszeretettebbé mindenképpen – mondta Kásler.

Az Emmi kampányt indít a kézmosásért

Kásler minisztériumának egészségügyi államtitkársága pedig közleményben tudatta, hogy “Moss kezet!” jelszóval kampányt indít a fertőzések megelőzésére. A közleményben azt írják, halaszthatatlan kérdés a kórházi fertőzések megelőzése annak ellenére, hogy Magyarországon az elmúlt években határozott javulást sikerült elérni ezen a területen, nemzetközi összehasonlításban is egyre jobb helyen szerepel az ország. Ennek jegyében hamarosan elkészül az országos módszertani, cselekvési és felügyeleti rendszer, amelynek kialakításában hazai szaktekintélyek vesznek részt.

A kézmosás fontosságát hangsúlyozó kampányt az államtitkárság a Jobbulást! Alapítvánnyal együttműködésben, a JCDecaux vállalat támogatásával valósítja meg. A cég ezúttal száz citylight felületet ajánlott fel a fertőzésmegelőzéssel kapcsolatos figyelemfelhívásra.

A kézmosás nincs benne a tízparancsolatban

Kásler Miklós betegség-megelőzéssel kapcsolatos nézetei legutóbb azért kaptak nagy nyilvánosságot, mert a miniszter azt mondta, “a halálos betegségeknek jó 70-80 százalékát a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni”.

Kásler Miklós: A tízparancsolat népegészségügyi program