Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Völner szerint gyorsabbá válnak a büntetőeljárások

Völner szerint gyorsabbá válnak a büntetőeljárások

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó Völner Pál szerint a július 1-jén hatályba lépő új Büntetőeljárási törvény egyik legfontosabb célja az, hogy erősebb védelmet kapjanak az áldozatok és a sértettek. Völner kiemelte: a törvény a perek elhúzódását szeretné megszüntetni, így kevesebbet kell a sértetteknek foglalkozniuk az esettel, amely traumatizálta őket.

Az új törvény, a bizonyítékok feltérképezése érdekében, bevezeti az úgynevezett „előzetes felderítési szakaszt”, amit a rendőrség végez, de amikor a gyanú elér egy szintet, akkor belép az ügyészség, és az ő felügyelete alatt folyik tovább a nyomozás – érvelt az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

A törvényt ugyanakkor többen is erőteljesen kritizálták. A Zoom.hu-nak nyilatkozó Magyar György, ügyvéd szerint az előzetes felderítés ügyészi vagy bírói engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközök teljes arzenálját engedélyezi. Így aki szóba jöhet bűncselekmény elkövetőjeként, számíthat rá, hogy hogy a lakását bekamerázzák, a telefonját lehallgatják, az elektronikus levelezését megfigyelik. Ráadásul az ilyen eljárást Magyar szerint mentelmi joggal rendelkező képviselők ellen is lehetne alkalmazni – utóbbira Völner úgy reagált: „valótlan állítás, rio­gatás, parlamenti képviselőnél szóba sem jöhet például a lehallgatás.”

Magyar György: A helyzet a magyar történelem legsötétebb korszakát idézi

Magyar György: A helyzet a magyar történelem legsötétebb korszakát idézi Júliustól jöhet önért a gondolatrendőrség: titokban eljárást lehet indítani bárkivel szemben, aki bűncselekmény gyanúsítottjaként szóba jöhet. Az ügyvéd kiakadt. Blogbejegyzésben, amit a 444 .hu vett észre, Magyar György ügyvéd hosszan mutatja be és elemzi az új büntetőeljárási törvényt, illetve azt, hogy milyen változások jönnek július 1-jétől.