Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Novák Hunor keményen nekiment Geréb Ágnesnek

Novák Hunor keményen nekiment Geréb Ágnesnek

Dr. Novák Hunor is megszólalt a Geréb-ügyben. Mint ismert, a szülésznőt csütörtökön kegyelembe részesítette az államfő. Gerébnek így nem kell tovább börtönben lennie, azonban 10 évig nem dolgozhat szülésznőként. Geréb Ágnes ellen korábban otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Az egyik esetben ikerszülésben az egyik gyermek holtan jött világra, a másikban pedig a gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt.

„Fekete angyal: sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!”

– ezzel a címmel írt blogbejegyzést az ügy kapcsán Novák Hunor ismert gyerekorvos pénteken. Novák szerint a Geréb-vita valójában nem arról szól, hogy helyes-e az otthonszülés avagy sem, hiába próbálja Geréb ebbe az irányba terelni az ügyet.

Az orvos így fogalmaz a szülésznőről:

„Egyszemélyben sokat tett, és még többet ártott az otthonszülés ügyének.

Nem szent, sőt, kuruzsló: több gyermek halála szárad a lelkén.

Egyáltalán nem követte a nemzetközi ajánlásokat, modern orvosi szemmel is vállalhatatlan a tevékenysége, amiért normális országban szakmától való végleges eltiltás és börtön jár.”

Novák hozzáteszi,

az otthonszülés alacsony rizikójú várandósság, megfelelő szabályozás megfelelő feltételek mellett teljesen biztonságos; azonban közepes vagy magas rizikójú várandósságnál nem ajánlott, mert ilyenkor magas a komplikációk esélye.

Ezt írja: „Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis bevállalt egy ikerszülést. Ez tény, amit nem lehet magyarázgatni, ez nem nézőpont kérdése. A baj be is következett: az egyik ikerbaba szülés közben meghalt, próbálták újraéleszteni, de súlyos agykárosodást szenvedett és pár nap múlva végleg elhalálozott. A bíróság számon is kérte Geréb Ágnest, ugyanis nem csak a nemzetközi, hanem még egy 1992-es magyar egészségügyi rendelet is leírja, hogy az ikerterhesség olyan veszélyeztető tényező, ami KIZÁRJA az otthon szülést. Geréb Ágnes a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni. Nos, nem csak ez a baj, hanem hogy a nemzetközi szakirodalmat sem tanulmányozta. Ez pedig bizonyítottan egy gyermek életébe került.”

Hunor zárásként azt írja,

„felelős orvosként nem ítélem el az otthonszülést, de elítélem Geréb Ágnes ténykedését és a köztársasági elnök döntését”.