Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kovács Zoltán: „Elég volt a szép szavakból”

Kovács Zoltán: „Elég volt a szép szavakból”

Az uniós csúcstalálkozóról tartott sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki elmondta, hogy Orbán Viktor az elkövetkezendő két napban az Európai Unió csúcstalálkozóján veszt részt, ahol már régóta megoldatlan kérdések sora lesz napirenden, például a migráció, az uniós büdzsé, a brexit vagy a migráció. Kovács elmondta, hogy a menekülteket szállító hajók kérdésétől az elmúlt hetek olasz intézkedéséin át kiderül, milyen súlyos kihívások elé is állítja Európát az illegális migráció.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: Orbán a korábbi intézkedéseivel és az általa vallott négy alapelvvel egyező szellemben fogja képviselni Magyarországot a csúcstalálkozón, amely szerint „a bevándorlást és az illegális migrációt is meg kell állítani.” Kovács kiemelte: azokat, akik illegálisan érkeztek Európába, „vissza kell vinni a hazájukba.” A miniszterelnök számára

„elképzelhetetlen minden olyan megoldás, amely kvótákból akar kiindulni.”

A kormányszóvivő szerint a közös európai megoldás csakis a európai emberek akaratán múlik és hozzátette: „Magyarország kiválóan megmutatta, hogy nem vár erre a megoldásra és cselekedett.” Elmondta továbbá:

„Elég volt a szép szavakból, meg kell hallgatni az európai embereket”

– mondta Kovács Zoltán, aki szerint „az öreg kontinensen élő emberek többsége is a magyar kormány véleményén van”.

A kérdésszekcióban felmerült az afrikai hotspotok felállításának kérdése is, amelyre Kovács azt mondta: ennek ötletét Magyarország már 2015-ben felvetette és a legfontosabb, hogy olyan megoldást találjanak, amely nem veszi el a jogot Magyarországtól, hogy arról döntsön, a magyar emberek kivel szeretnének ebben az országban együtt élni. A kormányszóvivő szerint Magyarország a maga részéről példát mutatott, hogyan lehet olyan jogi környezetet teremteni (a migrációt támogató szervezetekre vonatkozó törvénymódosításokkal), amelyben ez megvalósul.

A New Yorkban ideiglenes nevelőszülőknél lévő, szüleitől elszakított magyar kisfiúról, Leventéről is kérdezték a kormányszóvivőt, amivel kapcsolatban mindenkit arra szólított fel, hogy tartsa be a törvényeket, „különösen azokat amelyek a bevándorlásra vonatkoznak” és kiemelte, hogy a jelenlegi amerikai bevándorlási törvények már a Trump-kormányzat előtt is életben voltak.

Amikor pedig a forint történelmi mélypontjáról kérdezték – emlékeztetve őt Orbán Viktor 2008-as kijelentésére, amely szerint „a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak” –, azt válaszolta, hogy óriási kontraszt van az ország 2008-as és 2018-as helyzete között és, hogy a magyar gazdaság jelenlegi állapota és teljesítménye nem ad okot a forint gyengülésére. Kovács szerint

„spekulációs folyamatok lehetnek az ügy hátterében.”

A politikusok (közéleti szereplők) magánéletének védelmére vonatkozó törvényjavaslat is felmerült a sajtótájékoztató alatt, amire a kormányszóvivő úgy reagált, hogy ez azért lenne szükséges, mert

„a törvényeket a minket körülvevő valósághoz kell igazítani”

– Kovács szerint ez a valóság megváltozott, hiszen most már a közösségi média felületein is lehet zaklatni a politikai élet szereplőit és azok családtagjait.

Egy a CEU-val kapcsolatos kérdésre közölte: nem a New York-i oktatási hatóság dönti el, hogy az intézmény megfelel-e a feltételeknek, hanem a magyar szakemberek. A CEU működését Kovács szerint jelenleg „semmi nem veszélyezteti”.

„A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak”

„A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak”

Borítókép forrása: MTI / Kovács Attila