Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kegyelmet kapott Geréb Ágnes, nem kell börtönbe mennie

Kegyelmet kapott Geréb Ágnes, nem kell börtönbe mennie

Kegyelmet kapott Geréb Ágnes Áder János államfőtől, így nem kell letöltenie a rá kiszabott börtönbüntetést – írta közleményében a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

A KEH Sajtóigazgatósága azt írta: a Fővárosi Bíróság 2011. március 24-i és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10. napján kelt határozatával jogerőre emelkedett ítéletében Geréb Ágnesre kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását az államfő kegyelemből elengedte.

Nem dolgozhat szülésznőként

Ugyanakkor a mellékbüntetést, azaz

a szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltást érintetlenül hagyta,

és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt benyújtott kegyelmi kérelmét is elutasította a köztársasági elnök.

A közlemény megjegyzi: Áder János az alaptörvény vonatkozó rendelkezése alapján – figyelemmel az igazságügyi miniszter előterjesztésére – hozta meg döntését a kegyelmi ügyben.

Geréb Ágnes ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Az egyik esetben ikerszülésben az egyik gyermek holtan jött világra, a másikban pedig a gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt.

Geréb Ágnest jogerősen két év fogházra ítélték, és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól.

Schmittnél hiába kérte

Geréb Ágnes egyébként fordult már kegyelmi kérvénnyel Áder elődjéhez, Schmitt Pálhoz is, ám akkor ezt nem kapta meg az államfőtől.

Ritkán lágyul meg Áder szíve

Geréb Ágnes még korábban nyújtotta be kegyelmi kérvényét, így a tavalyi, meglehetősen rossz statisztikákba nem számít bele. A Zoom.hu januárban írt arról, hogy az államfő 2017-ben összesen 673 elítélt fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz annak érdekében, hogy engedjék el büntetését.

Áder János Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Közülük összesen 11-en jártak sikerrel, ami az összes kérelem 1,63 százaléka. 2016-ban ennél lényegesen pozitívabb volt a mérleg, akkor a 444 kérvényből 22 kapta meg az államfő jóváhagyását. Ez 4,44 százalékos sikerarány, ami egyébként 2002 óta a legmagasabb.

Kegyelmes urak: 15 év, 15004 kérvény

Évente amúgy átlagosan ezer kegyelmi kérvényt továbbít az igazságügyi miniszter a mindenkori köztársasági elnökhöz, akinek alkotmányos joga az egyéni kegyelmezés – az általános amnesztia, vagyis a közkegyelem már az Országgyűlés hatásköre. Az elmúlt 15 év átlagában az államfők százból két kérvényt hagytak jóvá.

A rendszerváltás óta eltelt csaknem 30 év államfői kegyelmezési gyakorlatáról itt írtunk bővebben:

Kegyelmes urak Mádltól Áderig: 4 férfi, 307 eset

Kegyelmes urak Mádltól Áderig: 4 férfi, 307 eset Évente átlagosan ezer kegyelmi kérvényt továbbít az igazságügyi miniszter a mindenkori köztársasági elnökhöz, akinek alkotmányos joga az egyéni kegyelmezés – az általános amnesztia, vagyis a közkegyelem már az Országgyűlés hatásköre. Az évenként beadott kérelmek száma erősen hullámzó: a legkevesebbet, 495-öt 2016-ban adták be a jogerős büntetésükből idő előtt szabadulni vágyók.

Borítókép: Geréb Ágnes a bíróságon / MTI Fotó: Bruzák Noémi