Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ingyen betéteket oszt a Vöröskereszt a menstruáló lányoknak

Ingyen betéteket oszt a Vöröskereszt a menstruáló lányoknak

A kísérleti projekt részeként Békés megyében előadásokat is tartanak, sőt a 2015-ös menekültválság érintettjeinek szánt 36 ezer csomag higiéniás terméket is kiosztják.

Nyolcszáz lány idén szeptemberben és októberben már biztosan kap ajándék higiéniás termékeket 10 magyar iskolában, de a valóságban ennél sokkal többnek lenne szüksége segítségre.

Lapunkban nemrég írtunk arról, hogy hazánkban egyre több azoknak a fiatal lányoknak és nőknek a száma, akik nem tudják megfizetni a boltban kapható betéteket és tamponokat, ezért kényszerűségből rongyokat, jobb esetben vattát használnak a menstruációjuk alatt. Az sem ritka, hogy az erős vérzés és a rossz körülmények miatt az iskolából is hiányoznak, mert nem tudják máshogy megoldani, hogy elkerüljék a szivárgást – és sok esetben a szégyent.

Akármilyen hihetetlennek is hangzik, de

a jelenség sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, és a Magyar Vöröskereszt előtt sem ismeretlen.

„A megyében dolgozó védőnők, sőt tankerületi vezetők is beszámoltak már nekünk hasonló esetekről. Tudunk például olyan matektanárról, aki kis neszesszert varrt, abba saját pénzén vásárol tampont és betétet, és mindig diszkréten annak a lánynak adja, akinek szüksége van rá” – mesélte a Zoom.hu-nak Váradi Mariann, a humanitárius szervezet egészségfejlesztési szakmai vezetője.

A fiúkat is érinti

A Vöröskereszt ezért döntött úgy, hogy úgynevezett pilot programot indít, amelynek segítségével több száz lány kap fél évre elegendő betétet az országban. A projekt azonban jócskán túlmutat a termékek szétosztásánál.

Fotó: Halász Nóra

„Hatalmas szerencsénk volt, mert egy multinacionális vállalat már korábban adományozott nekünk 2,8 millió forintot, és teljes mértékben támogattak minket, amikor kitaláltuk, hogy erre a projektre fordítanánk az összeget” – mesélt a kezdetekről Váradi Mariann.

A Magyar Vöröskereszt ezután felmérte a helyzetet, és két térséget választott ki, ahol kísérleti jelleggel elindítják a projektet: Békés megye sarkadi és mezőkovácsházai járását. Itt tíz intézményében szeptembertől október végéig

az összes felső tagozatos és középiskolás lány fél évre elegendő mennyiségű betétet kap,

valamint egy rövid, de hasznos információkkal készített kiadványt. Az érintett fiataloknak 20-25 fős csoportokban interaktív beszélgetéseket is tartanak majd, ráadásul nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is, hiszen – közvetett módon – őket is érinti a téma.

„Nekik is tudniuk kell, milyen változások történnek ilyenkor, akár lelkileg, akár fizikailag. Sőt, azt is megbeszéljük velük, akár édesanyjuk, akár leendő párjuk példáján keresztül, hogyan tudnak ilyenkor segíteni a nőknek. Ráadásul a támogatóknak köszönhetően ők is kapnak ajándékot, egy tusfürdőt” – támogatva ezzel a napi személyes higiéniát – mondta a szakember.

Az előadásokat – ahol van – az iskolai védőnők vagy a gyerekorvosok tartják majd, ha pedig egyikük sincs, akkor a területről kapnak megfelelő szakembert. Váradi Mariann hatalmas pozitívumnak tartja, hogy mind a tankerületek, mind pedig a védőnők azonnal támogatták az ötletet, és mindenhonnan zöld utat kaptak. Így összesen 1600 diákot érnek el, és ami még fontosabb: nem tesznek köztük különbséget szociális alapon, a fél évre elegendő csomagokat minden lány megkapja.

Menekülteknek szánták

A kísérleti projekt azonban csak a támogatások egyik része, a Vöröskereszt a szeptemberi iskolakezdéskor még további 36 ezer csomag intimbetétet oszt szét abból a készletből, amit még a 2015-ös menekültválság alatt vásároltak, hogy támogassák az érkező nőket és lányokat.

„Minden olyan eszközt igyekeztünk beszerezni, amire szükség lehetett, így természetesen betéteket is. Csakhogy 2015 óta alig tartózkodnak menedékkérők a tranzitzónában,

a raktárainkban viszont még mindig 36 ezer csomag betét áll, amelyeknek 2020-ban lejár a szavatosságuk”

– mondta Váradi Mariann.

A Vöröskereszt vezetősége semmiképpen sem akarta, hogy az enyészeté legyen a készlet, ezért kiosztották Budapestet körülvevő hét megyei szervezetnek. Ők a kísérleti projekttel egy időben adják majd tovább a termékeket a felső tagozatos és középiskolás diákoknak olyan intézményekben, amelyekkel egyébként is kapcsolatban állnak, vagy sok hátrányos helyzetű gyermek tanul térségünkben. Így közel további 12 ezer lány juthat fél évre elegendő ingyen betéthez.

Ruhaosztásra váró menekültek a budapesti Nyugati pályaudvarnál lévõ tranzitzónában 2015-ben. A betétekre végül nem volt szükség. MTI Fotó: Kovács Attila

Amennyiben sikerül forrást találni 2019-ben, szeretnék a programot országos szintre is kiterjeszteni. Ezzel nemcsak a lányokat segítenék, de reményeik szerint ahhoz is hozzájárulnának, hogy csökkenjen a menstruáció miatti iskolai hiányzások száma.

„Reméljük, hogy az előadások alkalmával sikerül hasznos információkat is átadni, ami átsegítheti a fiatalt a nehezebb napokon” – mondta Váradi Mariann.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: Halász Nóra