Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Foci-vb ez volt, ez lesz: síró németek, javuló brazilok

Foci-vb ez volt, ez lesz: síró németek, javuló brazilok

Mexikó mellett Svédország lett nyolcaddöntős, így Dánia után a második észak-európai résztevő is bejutott a legjobb tizenhat közé.

 

A nap gólja

Ha egy hétig nézzük az NHL meccseit, biztosan látunk egy-két ilyen gólt, a labdarúgásban viszont meglehetősen szokatlan az üres kapus gól. A németek viszont ilyet kaptak, hiszen a hajrában kétségbeesetten támadó gárda kapusa, Manuel Neuer elhagyta őrhelyét, így egy hosszú indítás után Son Heungmin élete talán legkönnyebb gólját szerezte.

Dan Kurtz on Twitter

KBS call on Son’s goal https://t.co/axIK4pnwff

A nap sárga lapja

Túlzás lenne azt állítani, hogy a mexikóiakról szólt a Mexikó–Svédország mérkőzés, az együttes védője, Gallardo viszont azért odatette magát, már a 15. másodpercben sárga lapot kapott, így immár az övé a világbajnokságok leggyorsabb sárgája.

Indy Football on Twitter

Jesús Gallardo has received the quickest yellow card in #WorldCup history (15 seconds.) Straight in.

A nap búcsúja

Noha ebben az évezredben még nem jutott tovább európai címvédő a csoportkörből – hívhatták Francia-, Olasz-, Spanyol-, vagy most Németországnak –, a statisztikán túl semmi sem ígérte a németek kiesését. Főleg mert a második meccs második félidejére összekapta magát a gárda, ha nem is remekelt, de egész jól játszott és küzdött, aztán a harmadik találkozón megint kilátástalanul teljesített. Ezzel a teljesítménnyel nem is érdemelt továbbjutást a gárda.

fotó: AFP/Europress

A nap formajavulása

Brazília mérkőzésről mérkőzésre jobban játszik. Azt persze még most sem lehet elvárni tőle, hogy úgy varázsoljon, mint a 2002-es világbajnok csapat a Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho támadótrióval, viszont Tite kapitány együttese fegyelmezetten védekezik, mindenki tudja, mi a dolga, és azért Coutinho, vagy Neymar bármikor képes egy-egy csodás megmozdulásra. S amíg Coutinho végig húzóember volt, Neymar a csapattal együtt javul – a kettő között lehet némi összefüggés –, s néha már szórakoztat is a gárda az eredményesség mellett.

A nap öngólja

Szegény Sommer kapus nem tehet róla, de végtelenül balszerencsés gólt kapott, pontosabban fejelt a saját kapujába. A hosszabbításban Costa Rica tizenegyeshez jutott, amit Ruiz a lécre bombázott, a visszapattanó labda viszont fejbe találta Sommert, aki a hálóba juttatta a labdát.

The Athletic Soccer on Twitter

Bryan Ruiz with the ultimate insult, hits his penalty off the crossbar onto Sommer’s head and into the net. Amazing precision. #CRC https://t.co/nscplIze45

A nap orosz szava

до свидания – viszontlátásra

Azt is írhatnánk, hogy auf widersehen. Németország hazamegy.

A nap videója

Ezt csak úgy itthagyjuk. Mint a német válogatott a világbajnokságot. Majdnem sikerült.

(4 év múlva elég a dátumot átírni, minden más aktuális lesz.)

WM Song 2018 – Der fünfte Stern

WM Charity Project: Zugunsten des Vereins “Deutscher Fußball Botschafter e.V”. iTunes: https://apple.co/2wu9Ljm%20 Amazon Music: https://amzn.to/2G6g3We Spotify: https://spoti.fi/2IGgWKs Alle Download und Streamingeinnahmen des Songs “Der 5. Stern” sollen dem Verein zu 100% zugute kommen, damit weltweit wohltätige Projekte mit Hilfe des Fußballs umgesetzt werden können.

Fontos gondolatok, amelyekkel szinte bármilyen társaságban úgy tűnik, hogy láttad és értetted a szerdai meccseket

Mexikó csalódást okozott, hiszen bár szinte biztos volt a továbbjutás, nagyon kényelmesen játszott a svédek ellen. Nem volt rossz a meccs, de ennél eddig csak jobb mexikói csapatot láttunk. Svédország viszont bizonyította, hogy a fegyelmezett futball, cseppnyi kreativitással is eredményes lehet. A másik meccsen Németország tragikusan futballozott, a küzdés még hagyján, de a játék a német másodosztály szintjén volt. Dél-Korea legalább hajtott, többet futballozott, mint amennyi durvaságot elkövetett, szóval szép kis sikerrel búcsúzott a vb-től. Svájc ezúttal főleg támadásban mutatta meg, hogy erős együttes, a védekezésben időnként kihagyott a koncentráció, ami a biztossá váló továbbjutás ismeretében valahol érthető. A brazil válogatott hatékonyan és szépen játszott, Neymar végre nem hisztizett, hanem focizott, a gárda egyre jobb teljesítménye pedig igen rossz hír a riválisoknak.

fotó: AFP/Europress

Ezért nézd meg a mai mérkőzéseket

  1. Japán­–Lengyelország (16:00)

Nem, ezt a meccset inkább ne nézd meg. A lengyel ezen a vb-n nagyon satnya futballt (nem) játszanak, a japán meg egy szorgalmas csapat, de semmi több. Mivel úgyis választani kell, inkább a másik találkozót ajánljuk, itt csak annyi történik, hogy Japán nem kap ki és továbbjut.

  1. Szenegál–Kolumbia (16:00

Na, ez egy jó kis találkozónak ígérkezik. Kolumbia egyre jobb formában van, a játékot tekintve a kvartett legjobb együttese, amelynek ráadásul győznie kell a továbbjutáshoz. És vélhetően győzni is fog, hiszen erősebb, mint a riválisa, s ezzel a vereséggel Szenegál valószínűleg búcsúzik is.

  1. Anglia–Belgium (20:00)

Nem tudjuk, hogy mire számítsunk, a minimális elvárásunk, hogy a dögunalmas Franciaoroszág–Dánia borzalomnál egy fokkal jobb legyen a meccs. Mindkét gárda továbbjutott, döntetlennél a sárga lapok száma határozza meg a sorrendet, elképzelhető, hogy ez lesz a találkozó legérdekesebb vetülete.

  1. Panama–Tunézia (20:00)

Két már kieső csapat találkozik, így minden adva van ahhoz, hogy felszabadultan futballozzanak, amiből még akár egy jó kis meccs is kerekedhetne. Kár, hogy a panamai és a tunéziai szurkolókon kívül ezt senki sem látja majd, hiszen mindenki más a csoportrangadót fogja figyelni.

Borítókép: AFP/Europress