Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elnöki kegyelem: megszólalt Geréb Ágnes

Elnöki kegyelem: megszólalt Geréb Ágnes

„Köszönöm mindazoknak, akik az évek során kiálltak mellettem, és tevékenyen vagy biztatásukkal, szeretetükkel segítettek átvészelnem a mögöttem álló nehéz időszakot” – nyilatkozta Geréb Ágnes, miután kiderült: Áder János államfő kegyelmet adott neki, így nem kell börtönbe vonulnia.

A 66 éves szülész orvosnő hozzátette:

az ítélet nem csak róla szól, hanem a szülés-születés szabadságának elismeréséről is.

Annak a belátásáról, hogy „az államnak el kell ismernie a nők arra vonatkozó természetes igényét, hogy felelősen dönthessenek a szülést érintő körülmények kapcsán”.

A közlemény szerint Geréb Ágnes több mint négy évtizedes munkásságának eredményeképpen többek között mára a tiltott helyett általános gyakorlattá vált az apák részvétele gyermekeik születésénél, valamint az, hogy rendelet létrehozásával is elismertté vált az otthonszülés létjogosultsága. Ez utóbbi nem csak az otthoni szülést választók lehetőségeit tágította, hanem nagyban kihatott a kórházi gyakorlatra is, és ezzel a doktornő háborítatlan szülésért, a nők és gyermekeik jogaiért folytatott küzdelme jelentős változást hozott a magyar társadalomnak – írta.