Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A külföldi kutyáknak is keresztbe tehet a Brexit

A külföldi kutyáknak is keresztbe tehet a Brexit

Külföldön élő brit kutyatulajdonosok attól tartanak, ha érvénybe lép a Brexit és hazautaznak, külföldi kedvenceiket nem vihetik magukkal. Erre vonatkozó szabály még nincs, bár a szigetországba már most sem olyan egyszerű kutyát bevinni.

A britek Európai Unióból kiválása (közismert nevén: a Brexit) és annak minden hatása jó ideje téma. Ugyanakkor van egy aspektusa, amelyről eddig alig esett szó: mi lesz azzal a nem brit házi kedvenccel, amit brit gazdája a szigetországon kívül fogadott örökbe vagy vásárolt meg, de a tulajdonos esetleg hosszabb-rövidebb időre hazautazna? A BBC készített a napokban egy rövid videót egy Spanyolországban élő brit nőről, Alisonról és férjéről, Steve-ről, akik spanyol kutyákat vettek magukhoz, s nem tudják, mi lesz a külföldi kutyáikkal, ha ők esetleg úgy döntenének: hazamennek.

Fotó: AFP/Europress

– Magunkkal vihetjük őket? Senki sem tudja. Európai útlevelükben minden dokumentálva van. Mennyibe fog kerülni, ha magunkkal vihetjük őket? Mennyi ideig maradhatunk velük? Hiszen nem brit kutyák, hanem spanyolok. Vagy karanténba zárják őket? Mégsem hagyhatjuk őket a kocsiban, amíg mi hazahajózunk és majd egy hét múlva visszajövünk. Ez másoknak nem akkora probléma, de nekünk, kutyatartóknak igen, hiszen nekünk ők családtagok. Olyanok, mintha a gyerekeink nélkül utaznánk – méltatlankodott a BBC videójában Alison, aki férjével két éve költözött Skóciába.

Kutya csak chippel és féregtelenítve

Nagy-Britannia minden helyzetre felkészült a kérdésben, vannak irányelveik, ha unióból vinnének be állatokat, és arra is, ha nem uniós országból érkezne a házi kedvenc. Egyelőre csak arra nincs még iránymutatás, ha ők vannak a harmadik ország szerepében. (Hasonló helyzetben van például Svájc, és ott is az uniós szabályok érvényesek.)

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A jelenlegi szabályok szerint az Európai Unión belül, így a szigetországban is, szabadon utaztathatók kedvenceink. Ehhez viszont úgynevezett kisállat-útlevél kell, amely addig érvényes, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás is érvényes. Érdemes viszont arra figyelni, hogy az állat életében legelső veszettség elleni oltás érvényessége a beadástól számított 21. naptól lesz csak érvényes! A kutyákban (de nemcsak bennük, hanem macskában és vadászgörényben is) kell lennie chipnek.

Ezzel kapcsolatban Nagy-Britannia már szigorúbb feltételeket szab a többi uniós tagállamnál: náluk a mikrochipezést követően kell beadni a veszettség elleni oltást (akkor is, ha a chipezés előtt még van érvényes oltás). Ráadásul a kutyát a kiutazás előtt féregteleníteni is kell.

Magyarországon is fogadnak örökbe a britek

Látható, hogy a brit intézkedések még az uniós szabályoknál is szigorúbbak, a hazai, témában illetékesek szerint éppen ezért túl nagy változásra nem kell számítani a jövőben sem. A fővárosi Állatmentő Liga tapasztalatai szerint itthon is jellemző, hogy az itt élő külföldiek – ha nem hoznak magukkal – háziállatokat fogadnak örökbe. Főleg a hagyományos magyar fajtákat, a vizslát és a pulit keresik.

– Ha az itt élő britek felkészültek a szabályokat illetően, nem lesz gond, hogy egy esetleges hazautazásnál zökkenőmentesen magukkal vigyék a szigetországon kívül vásárolt vagy adoptált kutyákat. Egyébként a karantén sem azt jelenti, mint régen. Ha a kutyatulajdonos otthonában van karantén kialakítására alkalmas terület, a kutyát ott is elzárva tarthatják, a lényeg, hogy probléma esetén ne találkozzon más állatokkal – magyarázta Pataki Gábor, a Liga elnöke.

Fotó: AFP/Europress

A Siófoki Állatvédő Alapítványnál úgy látják, itthon főleg Nyugat-Európából (többnyire németek és osztrákok) idetelepült nyugdíjasok fogadnak örökbe állatokat, de fiatalok és britek is vannak az örökbefogadók között.

– Tőlünk eddig britek közül egy idősebb házaspár fogadott örökbe kutyát, de ők itt élnek évek óta. Ha látogatóban haza is mennek, útlevéllel együtt viszik magukkal a kutyát. Nagyon felelősségteljes állattartók – nyilatkozta Vörös Zsuzsa a Siófoki Állatvédő Alapítványtól. Ő is osztja Pataki Gábor véleményét: ha a gazdák ügyelnek arra, hogy házi kedvenceik megfeleljenek a szigetország állategészségügyi szabályainak, nem lehet probléma az utazásnál a jövőben sem.

Kevesebb magyar kutya kerül a szigetországba

Az Állatmentő Liga elnöke szerint a Brexitnek áldásos hatása is lesz a kutyakereskedelem piacán. Pataki Gábor úgy fogalmazott, Magyarország a kutyaszaporítók Mekkája, komplett falvak élnek a szaporításból. Az így született kiskutyák közül pedig legtöbben Nyugat-Európában, így Nagy-Britanniában is landolnak, ahol a későbbi gazdáiknak fogalmuk sincs, honnan származnak az ebek. Pataki arra számít, hogy abban az esetben, ha a Brexittel szigorodnának az állatbeviteli szabályok Nagy-Britanniában, kevesebb illegális kutyaszaporítóban született kiskutya kerül majd a szigetországba.

Borítókép illusztráció/Fotó: AFP/Europress