Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány a britektől importál tanácsokat stadionépítésekhez

A kormány a britektől importál tanácsokat stadionépítésekhez

A kormány háttérintézménye, a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. 259,8 millió forintért kötött keretszerződést “a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében megvalósítandó, sportjellegű beruházásokhoz kapcsolódó sportszakmai tanácsadói feladatok ellátására” – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A KKBK jóval több pénzt sem sajnált volna a tanácsadási feladatokra, a közbeszerzést 322 millió forintos irányárral írták ki.

A közbeszerzést az egyetlen induló, a brit S. C. Design Limited, Sport Concepts nevű társaság nyerte. Ez sport- és szórakoztató létesítmények tervezésével, illetve az ilyenekkel kapcsolatos tanácsadással foglalkozik, konzultáltak többek közt a londoni Olimpiai Stadion tervezése és építése során.

A közbeszerzésben szereplő tájékoztatás szerint az alábbi projektekben fognak tanácsot adni Magyarországon:

  • A Budapesti Atlétikai Stadion,
  • A Budapesti Xtrém Szabadidő Park (BMX és Kajak-Szlalom),
  • A Dunai Evezős Központ,
  • Új Budapesti Velodrom,
  • A Nemzeti Korcsolyázó Központ,
  • A BOK Sportcsarnok.

A KKBK a következőkkel indokolta, miért van szükség tanácsadócég bevonására: “Az egyes sportlétesítmények több fázisban, fázisonként eltérő kapacitással és követelményrendszerrel kerül(het)nek megvalósításra, ezeknél a sportszakmai és kapcsolódó mérnöki tanácsadói feladatokat mindegyik fázis követelmény rendszerére (különös tekintettel egyes világversenyek területigényére) és a tervezett megvalósulási sorrendre tekintettel kell ellátni, annak érdekében, hogy az egyes fázisok közötti átalakítás minél zökkenőmentesebben és költséghatékonyabban mehessen végbe, valamint véglegesen fennmaradó alapépületként egy, a hosszú távú funkciónak megfelelő, fenntartható létesítmény valósuljon meg.”

2019-ben 10 milliárdot szánnak rá

A Kemény Ferenc Programról a legutóbbi hír az volt, hogy a kormány eredetileg egy budapesti konferenciaközpont megvalósítására állított be 4,3 milliárd forintot az idei költségvetésben, ezt azonban most áttette a program javára. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat nem részletezi, hogy a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programon belül mire kell költeni az új pénzt, azt viszont előírja, hogy a programon kívül ebből kell előkészíteni az egyéb dél-pesti és észak-csepeli beruházásokat – írta meg a Napi.hu.

A még elfogadás előtt álló 2019-es költségvetésben a kormány 9,6 milliárd forintot irányzott elő a Kemény Ferenc Programra.

Top 10 sportprojekt, amire Orbánék 2019-ben milliárdokat költenek