Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Revansot vesz Orbán a Fidesz elbukott mandátuma miatt a Kúrián

Revansot vesz Orbán a Fidesz elbukott mandátuma miatt a Kúrián

Mintegy 80 oldalon keresztül sorolja a fideszes politikusok – élükön Gulyás Gergely miniszter – által benyújtott törvénymódosító-csomag, mely pontokon javasolják megváltoztatni a választási törvényt és a kampányfinanszírozás szabályait. Néhány, a legérdekesebb változtatások közül:

Nehezebb lesz a kamupártoknak

A javasolt változtatások egy része a kamupártok visszaszorítását célozza. Az már a mostani választáson is érvényes szigorítás volt, hogy a listán 1 százalékot el nem ért pártok elnökségi tagjai egyetemlegesen feleltek a listás kampánytámogatás visszafizetéséért. Most ezen is szigorítanak: nem csak az elnökségi tagok, hanem

az országos lista minden jelöltje és az egyéni jelöltek is saját vagyonukkal felelnek az államnak visszafizetendő összegért.

Ez ugyan érdemi szigorításnak tűnik, ám valójában a jelöltek saját vagyonának családtagokra történő átírásával is könnyedén kijátszható. Egy másik javaslat, hogy a jövőben nem indulhat olyan párt a választáson, amelyik korábbi választás után keletkezett visszafizetési kötelezettségével adós maradt az állam felé. Ez a szabály sem gátolja azonban a csak a megszerezhető állami pénzre hajtó kamupártokat abban, hogy más párttal elinduljanak egy későbbi választáson, csak a cégért kell lecserélni.

Hárommilliárdot lophatnak el a kamupártok

Hárommilliárdot lophatnak el a kamupártok A kormánypártok mellett a korrupciós is nagyot ment a választásokon. Transparency International Magyarország (TI) és a Political Capital számításai szerint idén 3 milliárd forintot nyelhettek el a kamupártok. A választások eredménye legitim, a voksolás mégis tisztességtelen volt.

Ahogy arra László Róbert, a Political Capital elemzője is felhívta a figyelmet: valódi megoldás lehetne, ha az egyéni jelöltekhez hasonlóan a fejenkénti egymilliós kampánytámogatásnál sokkal jelentősebb tételnek számító, több százmilliós listás kampánytámogatást is csak kincstári kártyán kapnák meg a pártok, így a költés és az elszámolás is nyomon követhető lenne. László Róbert szerint e nélkül

„továbbra is biztosak lehetünk benne, hogy 2022-ben is nyúlni fogják a közpénzmilliárdokat a kamupártok.

Revansot vesz Orbán a Kúrián

A javaslatcsomag egyik pontja a Fidesz érdekében történő, irányzott módosításnak tűnik. Emlékezetes, hogy – bár utóbb ezt az Alkotmánybíróság jogszerűtlennek ítélte – a mostani választáson a Nemzeti Választási Bizottság, majd a Kúria több mint négyezer határon túli szavazatot érvénytelenített arra hivatkozva, hogy azokat saját címzésű, nem pedig előre gyártott borítékban adták postára, vagy mert sérült volt a boríték.

Orbán a Kúriát ekézi egy mandátum miatt, amit szerinte elvettek a Fidesztől

Orbán a Kúriát ekézi egy mandátum miatt, amit szerinte elvettek a Fidesztől Egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba a Kúria, “miután elvett egy mandátumot a kormánypártok választóitól”; a testület intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához – ismertette Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját sajtófőnöke, Havasi Bertalan a PestiSrácoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja erről az volt, hogy egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba a Kúria, „miután elvett egy mandátumot a kormánypártok választóitól; a testület intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához. Most azzal előznék meg az ilyen helyzeteket, hogy beleírnák a törvénybe: a hivatalos, előre gyártott boríték mellett az is szabályos, ha bármely más, a Nemzeti Választási Iroda, vagy bármely külképviselet címére megcímzett borítékban” adják fel a határon túliak a szavazólapot.

Könnyítés a határon túliaknak

A kormánypárti javaslatcsomag nemhogy enyhítené, még fokozza is a kettős állampolgárság választók okozta problémákat. Már eddig is komoly aggályokat okozott, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező határon túli magyar választók könnyen, levélben szavazhattak a parlamenti választásokon pártlistára, míg ugyanezt a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de éppen külföldön tartózkodó vagy huzamos ideje ott élő magyarok csak személyesen, a külképviseleteken szavazhattak.

A fideszes javaslat a határon túli választók dolgát most még könnyebbé tenné.

Nekik ugyan előzetesen regisztrálniuk kell a választói névjegyzékbe, ha szavazni akarnak, de a regisztráció könnyebbé válik, méghozzá – ahogy a javaslat fogalmaz – “a kérelmek formai okokból történő nagy számú elutasítására tekintettel”. Nem csak a regisztrációt, hanem a levélszavazást is könnyítenék: a honosítási okirat, vagy az állampolgársági bizonyítvány gyakran hosszú, és elrontható száma helyett személyi azonosítót, illetve az útlevélszámot lehet használni – így kevesebb lehet az elírások miatt érvénytelen szavazat is.