Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Minden idők legvéresebb választási kampánya zajlik Mexikóban

Minden idők legvéresebb választási kampánya zajlik Mexikóban

Július elsején urnákhoz vonulnak a mexikói választópolgárok, most úgy tűnik, többségben azért hogy leváltsák az ország eddigi legkorruptabb elnökét, Enrique Pena Nietót (illetve annak évtizedek óta hatalmon lévő pártját), és helyette egy progresszívebb vezetőt ültessenek az ország élére. Minden túlzás nélkül állítható, hogy a mostani a legvéresebb és legdurvább választási kampány Mexikó történetében: az elmúlt időszakban 120 politikust (ebből 44 induló jelöltet) gyilkoltak meg és még mindig van négy nap a szavazatok leadásáig. A kampány fő témái a bűnözés és a korrupció – ez utóbbi gyanújával jelenleg 14 kormányzó ellen folyik nyomozás a 32-ből.

Korrupció és bűnözés

Mexikóban csupán az elmúlt év során 30 ezer embert gyilkoltak meg – ez a szám is jól mutatja, hogy a jelenleg kormányon lévők nem az ország lakóival és azok biztonságával vannak elfoglalva, sokkal inkább leköti őket a közpénz ellopása, a pénzmosás és a különböző üzleti ügyek.

Egy 2017-es felmérés is kiválóan reflektál a közép-amerikai országban uralkodó helyzetre: eszerint a lakosságnak csupán 2 százaléka gondolja úgy, hogy Mexikóban demokrácia van, 90 százalékuk, hogy az országot olyan csoportok irányítják, amelyek csak a saját érdekeiket tartják szem előtt. Mindössze 9 százalék bízik a politikai pártokban és 22 százalék a parlamentben. Ebben a bizalmatlan légkörben, a világ leghosszabb munkaideje és az elképesztő szegénység mellett nem csoda, hogy a mexikóiak némi fenntartással fordultak az elmúlt évek során bármilyen politikus felé, aki pozitív változást ígért, miként az sem lehet vita tárgya, hogy a népnek elfogyott a türelme a jelenleg hatalmon lévő nacionalista Intézményes Forradalmi Párttal (PRI – Partido Revolucionario Institucional) szemben.

Mexikóban szinte naponta megfenyegetik a politikusokat, vagy családtagjaikat – 382 ilyen típusú bejelentés érkezett a rendőrségre, és a támadások nem álltak meg itt:

14 jelölt és párttag gyermekét vagy valamelyik rokonát elrabolták.

Mindezt azért, mert a különböző régiók drog- és bűnbandái igyekeznek nyomást gyakorolni a jelöltekre, hogy továbbra is a kezükben tarthassák a „területüket”.

Két héttel ezelőtt a PRI politikusát, Fernando Purón Johnstont Piedras Negrasban,

egy nyilvános vita után fejbe lőtték, miközben női rajongójával szelfizett egy parkolóházban.

A lövés épp akkor dördült el, amikor a nő elkészítette a szelfit, a gyilkost pedig még meg sem próbálta eltakarni az arcát, laza mozdulattal elsütötte a fegyvert, majd továbbsétált.

Egy másik PRI-jelölttel, Rodrigo Saladóval szintén idén júniusban végeztek, Acapulco városában. Salado az ügyészség tájékoztatása szerint egy kisteherautóban utazott, amikor tüzet nyitottak rá a mellé érkező járműből. Csütörtökön pedig otthonában gyilkolták meg Fernando Ángeles Juárezt, a balközép ellenzéki Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) politikusát, aki Ocampo polgármesteri tisztségéért indult.

Az erőszak és a lövések mellett egy másik (verbális) színtéren is zajlik egy háború, ahol már több jelöltet is megvádoltak azzal: felbéreltek online „trollokat”, és botokat használtak annak érdekében, hogy befolyásolják a választókat. A PAN és a PRI pártokat azzal is megvádolták, hogy megpróbálták különböző szociális és anyagi juttatásokkal megvásárolni a mélyszegénységben élők voksait.

Enrique Pena Nieto Fotó: AFP/Europress

Esélyes jelöltek

A jelenlegi felmérések alapján a baloldali Andrés Manuel López Obrador a legesélyesebb ellenzéki jelölt (41,7%), aki többek között azt ígéri, véget vet az országban lévő drogháborúnak – a 64 éves AMLO a kezdetben még civil szervezetként tevékenykedő Nemzeti Újjászületés Mozgalom jelöltje. Őt követi a konzervatív Nemzeti Akció Párt (PAN) és a PRD közös jelöltje, Ricardo Anaya (21%). Anayát Jose Antonio Meade követi, a jelenleg kormányon lévő PRI jelöltje (13,6), őt pedig a független Jaime „El Bronco” Rodriguez (2,3%), akinek nemrég azért forgott a neve a világsajtóban, mert egy televíziós vita során kijelentette, hogy

„le kellene vágni a tolvajok kezét”.

El Bronconak a műsorvezető hölgy több kérdéssel is próbált segíteni az adás alatt, hogy „biztosan szó szerint értette-e” a kézlevágós módszert, de a jelölt ragaszkodott a középkori büntetést.

A nagy „reménységgel”, AMLO-val kapcsolatban egyébként többen is azt nyilatkozták, nem azért szavaznak rá, mert különösen szimpatikus lenne, hanem azért, mert szeretnék elkerülni a PRI és a PAN győzelmét. Azt remélik tőle, betartja ígéretét, amely szerint segít a szegényeken és megoldja annak a 150 ezer migránsnak a helyzetét, aki megpróbál átjutni a mexikói határon.

 

Vasárnap tehát 88 millió mexikói állampolgár szavazhat az elkövetkezendő 6 évről – ennyi időre választják az elnököt –, választhatja meg a szenátus 128 tagját és az alsóház 500 képviselőjét (ebből 200 a pártok listájáról kerül majd be). Egy államfőt többször nem lehet megválasztani. A hivatalba lépő vezető sikere után 5 hónappal, december 1-jén teszi le az esküjét.

Borítókép forrása: AFP/Europress