Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lekerült a belize-i korallzátony a veszélyeztetett területek listájáról

Lekerült a belize-i korallzátony a veszélyeztetett területek listájáról

Az UNESCO Világörökségi listáján már kilenc éve veszélyeztetett területként szerepelt a belize-i korallzátony, a magyarul nem annyira hangzatos nevű Belize Korallzátony Természetvédelmi Terület, a napokban viszont lekerült a veszélyeztetett listáról, ami igazi örömhír.

Az ausztráliai Nagy-korallzátony utáni második legnagyobb korallzátonyt 1996-ban vette fel az UNESCO a listájára, viszont 2009-ben veszélyeztetettnek nyilvánította, mert a belize-i kormány a zátony közelében tervezett olajat fúrni. Az UNESCO arra kérte Belize-t, hogy fontolja meg a döntést, ezután pedig elindult egy lassú folyamat, aminek egy tavaly decemberi törvény lett az eredménye, amiben megtiltanak minden olajfúrási munkálatot a belize-i partok közelében. Ezzel Belize azon néhány ország közé csatlakozott, amelyik életbe léptetett hasonló törvényt a természeti értékek megőrzése érdekében.

(BBC)

Borítókép: AFP/Europress