Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így büntetné Semjén a nyilvános hajléktalankodást

Így büntetné Semjén a nyilvános hajléktalankodást

Személyesen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt, vagyis a kisebbik kormánypárt elnöke jegyzi azt a törvénymódosítást, amely a nyilvános megbélyegzés után most megbüntetni is rendeli a hajléktalanokat. Emlékezetes: óriási botrányt váltott ki, hogy a kormány egyik első intézkedése volt a kétharmados parlamenti többség megszerzése után az alaptörvény módosítása, amely bevezette az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát, ezzel pedig megbélyegezte a kényszerből az utcán élőket.

A Fidesz azt szeretné, ha csak otthon, a négy fal között hajléktalankodnánk

A Fidesz azt szeretné, ha csak otthon, a négy fal között hajléktalankodnánk Új közellenséget talált a Fidesz: ezúttal a hajléktalanokra ugranának jogi eszközökkel, és beleírnák az alaptörvényébe, hogy nem lehet közterületen hajléktalankodni. Ez most is benne van a törvényben, de úgy szigoríthatják, hogy pénzbírság helyett már börtönnel fenyegetnék a fedél nélkülieket.

Amint az várható volt, az alaptörvényi rendelkezéshez megalkották a részletszabályokat is, melyek arra adnak választ, hogy mi legyen azokkal a hajléktalanokkal, akik az alkotmányos tiltásra fittyet hányva az utcán élnek. A részletek kidolgozását Semjén vállalta magára – nem sokkal azután, hogy

a KDNP-frakció a múlt héten Sümegen tartott kihelyezett ülést, ahol tagjai lelki gyakorlaton vettek részt, majd – az MTI akkori tudósítása szerint – szóba került köztük „a hajléktalanság és a közterület rendje biztosításának kapcsolata”.

Mostanra megtalálták a megoldást: közmunka vagy börtön. A Semjén Zsolt által jegyzett módosító javaslat szerint a közterületi hajléktalankodás szabálysértés, amiért „közérdekű munka szabható ki. Ha az elkövető a közérdekű munka elvégzését nem vállalja, elzárás szabható ki.