Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hétfőtől kezdhetünk búcsút venni az italautomatáktól, Rogán-közeli cég a háttérben

Hétfőtől kezdhetünk búcsút venni az italautomatáktól, Rogán-közeli cég a háttérben

Az ágazat még reménykedik, hogy haladékot kap, de július 1-jétől bünteti a NAV azokat az italautomatákat, amik nincsenek bekötve az adóhivatalhoz. Teljes káosz van a piacon.

Július 1-jéig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti az automaták forgalmát. A határidő lejárta után a hivatal megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e az informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata – hívta fel a figyelmet nemrég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Fotó: Halász Nóra

Minden a postával kezdődött

A hatóság hangsúlyozta: a kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomaták július 1-je után csak automata felügyeleti egységgel (afe) üzemeltethetők. A beépített egységen keresztül az automata online forgalmi adatokat továbbít a NAV-hoz, ezáltal azonnal látják az automaták bevételét.

A Zoom.hu többször foglalkozott már a témával; Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke korábban azt mondta, az egész piac veszélybe került, mert a bekötéssel nagy problémák vannak, szerinte év végére meg is szűnhet az iparág. A gondok egyébként akkor kezdődtek, amikor tavaly nyáron a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Postát jelölte ki felügyeleti szervnek, ezt az egész szakma értetlenül fogadta. Azóta azoknak az üzemeltetőnek is, akik beszereltették az afe-t, számtalanszor állt le a gépük, ez komoly bevételkiesést okozott. A határidő napokon belül lejár, Szöllősi szerint a helyzet azóta semmit sem javult.

„A posta azt kommunikálja, jól állnak a bekötésekkel, de az üzemeltetőink szerint ez nem így van.

Sokan számolnak be arról, hogy a beszerelés júniusi időpontjában megjelent a posta szakembere, de valamilyen technikai ok miatt nem tudta elvégezni a munkát.

Az ilyen üzemeltető augusztusra kapott új időpontot, a határidő lejárta után egy hónappal. Sokan egyszerűen kihúzzák majd inkább a gépeiket július 1-től” – mondta lapunknak az elnök a közelgő határidőről.

Hozzátette, ezek nem régi gépek, hanem új, 1,5-2 millió forintos automaták, mégsem kompatibilisek az afe-vel. A szakma reménykedik benne, hogy az utolsó pillanatban haladékot kap. Szöllősi szerint az egész folyamat az elejétől egy rémálom, kezdenek belefáradni az értelmetlen harcba, megírtuk, hogy szeptembertől le is mondott pozíciójáról.

Fotó: Halász Nóra

Belerokkannak a díjba

„A rendszer úgy működik, hogy egy cég regisztrálja magát a NAV-nál, kifizeti ennek a 30 ezer forintos díját. Ezek után közlik vele, hogy nem beköthető a gépe. Ezt felül kellene bírálni, reméljük, hogy lesz rá fogadókészség”

– mondta Szöllősi Balázs.

Az 5000 forintos havi szolgáltatási díj egyébként kifizethetetlen számukra, ha sikerülne is a bekötés, ebbe az árba belerokkan majd magyar piac. Akinek kevés pénze van, azért, akinek sok gépe van, azért nem tudja majd fizetni. Mivel több gépbe már tavaly december óta kötik az egységeket a NAV-hoz, elvileg már látszódniuk kellene a forgalmi adatoknak. Tudniuk kellene, hogy hogy nincs akkora forgalom, amiből ki lehetne gazdálkodni ezt az összeget.

Tovább drágulnak a termékek

Szöllősi Balázs legfőbb félelme, hogy a tisztességes cégek kapnak egy havi 5 ezer forintos díjat, a tisztességteleneket pedig senki sem ellenőrzi majd. A NAV azt mondja majd, hogy foglalkozzon velük a felügyeleti szolgáltató. A posta pedig csak azokkal törődik, amikben benne van az egység.

„Természetesen amellett vagyunk, hogy minden automata legyen bekötve, ez minden tisztességes ember érdeke. Eredetileg a mi ötletünk volt az egész, de így összeomlik a rendszer. Magyarországon körülbelül 40 ezer automata működött egy évvel ezelőtt, 27 ezer kérte a postától a bekötést. Pontos számokat nem tudunk, de jelenleg a közelében sem jár a beszerelések számában a posta. Amelyik gép nem tűnik el, abban pedig folyamatosan nő termékek ára. Egy kávé például 70-80 forintról akár 120-130-ra is drágult mostranra, az emelkedés nem áll meg” – mondta Szöllősi.

Fotó: Halász Nóra

Felsejlik Rogán Antal is

Az automatából kinyerhető pénzek a jól ismert üzleti körök figyelmét sem kerülték el. Még a Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a francia hátterű Sagemcom Magyarország 2,4 milliárd helyett 3,9 milliárdért telepíti majd az automata felügyeleti egységeket. A lap Közbeszerzési Értesítőből vette észre még november elején, hogy a cég alvállalkozókat is igénybe vesz, köztük a Rogán Antal propagandaminiszter elektronikus aláírási szabadalmát is jegyző MobilSign Kft.-t.

A cég egyetlen tulajdonosa pedig Kertész Balázs belvárosi ügyvéd, Rogán Antal egyik legfőbb bizalmasának egykori felesége, Pozsgai Petra.

Ennek a másik érdekessége, hogy a Magyar Postának az automata felügyeleti informatikai rendszerének kialakításához egy tanúsítványra volt szüksége, amelyet a Rogán Antal feltalálótársaihoz köthető Hunguard Kft. adott ki. Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa Csík Balázs, a MobilSign Kft. ügyvezetője is.

Borítókép: Halász Nóra