Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A V4-ek akadémiái is kiálltak az MTA függetlensége mellett

A V4-ek akadémiái is kiálltak az MTA függetlensége mellett

„A visegrádi országok akadémiai elnökei nyilatkozatot adtak ki, amelyben támogatják a Magyar Tudományos Akadémiát. A Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke, Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke, valamint Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke által aláírt dokumentum egyhangúan kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és a tudományos kutatás szabadsága mellett” – írja az MTA a honlapján.

A környező országok akadémiái mellett több másik európai ország tudományos akadémiája is kiállt a Magyar Tudományos Akadémia mellett, amelyik a legújabb intézmény a kormány célkeresztjében.

A kormány csökkentené az akadémia költségvetését, ami az akadémia szerint a tudományos munka súlyos megcsorbításához vezetne. Abban egyetért az akadémia a kormánnyal, hogy szükség van a kutatási és innovációs pénzek elkülönítésére, a büdzsé gondos kialakítására, ezért az akadémia alternatív költségvetési javaslatot is kidolgozott a kompromisszumkészség jegyében.

Az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium álláspontjai az elmúlt időszakban viszont nem közeledtek túl sokat, az MTA a tudomány függetlensége érdekében a saját hatáskörében tartaná a kutatási pénzek szétosztását, a kormány pedig ezt nem szeretné.

(via 444)

Borítókép: Tüntetés a Magyar Tudományos Akadémia függetlensége mellett. Fotó: Csóti Rebeka