Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ujhelyi: a Néppárt beszavazta Orbán vejét a Sargentini-jelentésbe

Ujhelyi: a Néppárt beszavazta Orbán vejét a Sargentini-jelentésbe

Miközben Orbán Viktor, a kormány és médiája hevesen támadja a magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló, a kormányt súlyos kritikákkal illető Sargentini-jelentést, az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi IStván szerint a kormánypártiak „sunyin” elhallgatják, hogy az eredeti szöveget éppen az olasz konzervatív néppárt és a jobboldali Öt Csillag mozgalom képviselői formálták még keményebbé.

Arról a Zoom.hu is írt, hogy a Sargentini-jelentésről szóló szavazás jegyzőkönyve is mutatja, hogy a Néppártban egyre több tagnak van elege a Fideszből, Orbán Viktor pedig már valóban nem élvezi maradéktalanul az Európai Néppárt bizalmát. Ezt bizonyítja, hogy 8 néppárti képviselő is igennel voksolt a jelentésre, amely szerint az országban fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos, módszeres megsértésének.

Nyolc néppárti képviselő is Magyarország ellen szavazott az EP-ben

Nyolc néppárti képviselő is Magyarország ellen szavazott az EP-ben A Sargentini-jelentésről szóló szavazás jegyzőkönyve is megmutatja, hogy a Néppártban egyre több tagnak van elege a Fideszből. Minden jel arra mutat, hogy Orbán Viktor már valóban nem élvezi maradéktalanul az Európai Néppárt bizalmát.

Ujhelyi emlékeztetett, hogy a jelentéshez 263 módosító javaslat érkezett, többségüket a Fidesz EP-képviselői adták be, ám ezeket a jobb- és baloldali többség közösen leszavazta, szemben azokkal a változtatásokkal, amelyek szigorítottak a szövegen. Így megszavazták a néppárti és a szélsőjobboldali frakcióban ülő, frissen olasz kormányzópárttá avanzsált és emiatt a Fidesz által ünnepelt Öt Csillag módosítóit is – közölte Ujhelyi.

Kiemelte, hogy így a jelentésbe bekerült Tiborcz István is. A hivatkozott szövegrészlet kimondja, hogy az OLAF súlyos szabálytalanságokat és összeférhetetlenségeket talált egy, az érintett időszakban a magyar miniszterelnök veje által irányított cég ügyeit ellenőrző vizsgálata során.

Borítókép: Tiborcz István és Orbán Viktor / Fotó: Facebook/Orbán Viktor