Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itthon éhbér jár az otthonápolásért, Angliában még szakemberek is segítik a szülőket

Itthon éhbér jár az otthonápolásért, Angliában még szakemberek is segítik a szülőket

Szerda reggel a Parlament elé vonulnak az otthoni ápolást végző szülők és támogatóik, hogy az otthonápolást munkaként ismerje el az állam. Magyarországon méltatlanul kevés segélyt kapnak az érintettek, holott körülöttünk már nincs olyan ország, ahol a támogatás összege 100 ezer forint alatt lenne. Nagy-Britanniában a támogatáson túl segítőket és terapeutákat is biztosítanak az ápolást végzők mellé, a nem várt kiadásokban pedig civil szervezetek segítenek.

Magyarországon a tartósan beteg gyermekek és felnőttek otthoni ápolása jelenleg nem számít foglalkoztatási jogviszonynak. Ezért az otthonápolást végzők nem jogosultak bérre, a kiemelt ápolásért mindössze havi 52 ezer forintos segélyt kapnak az államtól – ami családi pótlékkal együtt is csupán 76 ezer forintra tornászható fel.

Ma Magyarországon 45 ezer érintett van, ebből 12 ezren kiemelt ápolást igénylő családtagok ellátását végzik, ami napi 24 órás munkát jelent.

Mivel az egész napos elfoglaltság mellett nem tudnak munkát vállalni, nekik ebből a minimális összegből kellene valahogy megélniük. A helyzet azért különösen méltatlan, mert a környező országokban már mindenhol magasabb a támogatás összege: például Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg, de még Romániában is 130 ezer forintos összegre számíthatnak az érintettek havonta. Nyugat-Európában pedig egészen más dimenzióról beszélhetünk, ha otthonápolásról van szó. Egy Angliában élő magyar mesélt nekünk az ottani tapasztalatairól.

Angliában pénz és adókedvezmény is jár a szülőknek

Levente a dél-angliai Newquay-ben él, ahol egyedül neveli két autista gyermekét. Mivel a gyerekek folyamatos gondoskodást igényelnek, Leventének nincs lehetősége teljes munkaidőben dolgozni. Szerencsére Angliában az állam foglalkoztatásnak ismeri el az otthonápolást, így heti 16 órával is elegendő pénzt tud keresni ahhoz, hogy a gyerekeknek egy átlagos életszínvonalat biztosítson. Ahogyan Levente mondja:

„Itt a gyerekek semmiben sem szenvednek hiányt!”

Angliában a támogatás több jogcímből áll össze. Ahogyan itthon, úgy ott is minden gyermek után jár családi pótlék – ez a legidősebb gyerekre 20,7 fontot, minden további gyerek után 13,7 fontot jelent havonta.

Képünk illusztráció Fotó: AFP/Europress

Emellett mindkét fia regisztrálva van az úgynevezett Disability Living Allowance (DLA) támogatásra, amit a fogyatékkal élők vehetnek igénybe. Ez heti 59 fontot jelent gyerekenként, ami mellé az apukának még jár az úgynevezett „carer allowance”, amit az otthoni ápolásért kap az államtól.

„A gyerekek állapota miatt személyi ápolóként is regisztrálva vagyok, ami gyakorlatilag a főállású munkahelyemet váltja ki. Ahhoz, hogy ez megmaradjon, nem dolgozhatok többet heti 16 óránál sehol. De összességében az NHS (Brit Egészségügyi Szolgálat – A szerk.) és az önkormányzati juttatások mellett, heti maximum 16 óra munkával is elegendő pénzt tudok keresni” – mondta a Zoom.hu-nak Levente, aki hozzátette: a közvetlen juttatások mellett különféle adó- és lakhatási kedvezmények is járnak neki.

Vagyis a havi összesen 633 font körüli támogatás mellett, az ellátásra szoruló gyerekekre tekintettel, alacsonyabb lakbért és kevesebb adót kell fizetnie.

Ám Levente szerint a pénz még nem minden, ugyanis az angol szociális rendszer a gyerekek jólétének és fejlődésének elősegítéséért is rengeteget segítséget ad.

A gyerekek fejlődése a legfontosabb

A fentieken túl Levente két fiának személyes szociális munkása is van, akik abban segítenek, hogy a gyerekek környezetében olyan optimális körülmények legyenek kialakítva, amik segítik a fejlődésüket.

Ezek – Levente szerint – sokszor olyan apróságok, amikkel a gyerekek és a szülők élete is kényelmesebbé válhat: „A szociális munkások elintézték, hogy minden ajtón legyen zár. Emellett mozgásérzékelőt is felszereltek az idősebbik fiú szobájába, hogy halljam, ha éjszaka felkel.

Most épp azt intézik, hogy legyen hinta a kertben, a nyári szünetre pedig azt beszéltük meg, hogy heti 3-4 alkalommal eljönnek, és elviszik pár órára sétálni vagy a játszótérre az egyik gyereket.”

De nemcsak szociális munkások, hanem terapeuták is segítik a gyerekek fejlődését. Levente idősebbik fia, a 10 éves Peti a mai napig nem beszél, és sajnos kicsi a valószínűsége, hogy ez valaha is megváltozik. Azonban a foglalkozás-terápiának köszönhetően Peti az évek során megtanult speciális kártyákkal kommunikálni – ez azt jelenti, hogy minden tevékenységre van egy képes kártyája, amivel ki tudja fejezni magát.

Képünk illusztráció AFP PHOTO / Sia KAMBOU

A gyerekekkel foglalkozó szociális munkások és terapeuták napi szintű kapcsolatban vannak Leventével. Rendszeresen jönnek látogatóba, hogy konzultáljanak és felmerjék az otthon biztonságát. De abban is segítenek, hogy Peti életében kialakuljon a mindennapi rutin, ami az autisták fejlődéséhez szinte elengedhetetlen fontosságú.

Emellett a kisfiú heti három alkalommal egy autistákra specializálódott „hotelben” van egész nap, ahol különféle foglalkozásokkal segítik a gyerek fejlődését. Angliában ez a szolgáltatás is ingyenes, az állam pedig ezzel is levesz némi terhet a szülők válláról.

Tehát Angliában a szülőknek az anyagiakon felül szakembereket is biztosítanak, hogy a gyerekek környezetében minden adott legyen a fejlődéshez.

„A legutóbbi találkozón arról tárgyaltunk a terapeutával, hogy milyen a következő lépéssel javíthatnánk még Peti kommunikációs képességein, illetve mit tudnánk még fejleszteni a ház körül, hogy még jobban érezze otthon magát” – említette Levente.

A bőkezű állami támogatások és szakembergárda mellett pedig ott vannak még a különféle civil szervezetek, alapítványok is, amelyek további segítséget nyújtanak a családoknak: „A Family Fund szervezeten keresztül a nem vart kiadásokra is lehet segítséget kérni. Például tavaly szükségünk volt új mosógépre és a tűzhelyre is, ők pedig jöttek és mindkettőt kicserélték nekünk.”

Képünk illusztráció Fotó: AFP/Europress

Összességében tehát az látszik, hogy Nagy-Britanniában elég komplex rendszer van kiépítve az az otthoni ápolást végzők támogatására. Az anyagi támogatásokon felül, az állam és a különböző civil szervezetek rengeteg terhet levesznek a szülők válláról, ráadásul a gyerekek képességeinek fejlesztésére is bőven van lehetőség.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: AFP/AMELIE-BENOIST/BSIP