Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hirtelen hatszorosára nőtt Lázár titokzatos cégének forgalma

Hirtelen hatszorosára nőtt Lázár titokzatos cégének forgalma

Ezzel négy veszteséges év után ismét nyereséget termelt az exminiszter kolozsvári székhelyű, erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozása.

Még mészároslőrinci értelemben véve is szép teljesítmény, ha egy cég egyetlen év alatt képes több mint a hatszorosára növelni a forgalmát. Az pedig külön megsüvegelendő eredmény, ha ezzel az adott vállalkozás gazdálkodása négy hosszú, veszteséges év után végre újra nyereségessé válik.

Legalább hozza a pénzt, ha keveset is

Pontosan ez történt tavaly Lázár János egyik cégével. A volt miniszter, jelenleg parlamenti képviselő Lázár számos gazdasági érdekeltsége közül ez az egyetlen, amely nem magyarországi. Az ERD Conditor Srl. nevű vállalkozás ugyanis Kolozsváron működik – eddig inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A cég, amelynek fő profilja az erdőgazdálkodás, 2011 óta létezik, és a kezdetektől egyedüli, 100 százalékos tulajdonosa Lázár János. Ám a kezdeti sikert tartós hanyatlás követte. A cégnek ugyan 2012-ben látványosan megugrott mind a forgalma, mind a nyeresége, ezután négy, masszívan veszteséges év következett.

A friss, már a 2017-es mérleget is tartalmazó cégadatok szerint a negatív trenden tavaly tudott csak fordítani Lázár cége, amely 2016-hoz képest több mint hatszorosása – 3966 euróra – növelte a forgalmát, emellett a 2016-os, 4397 eurós veszteség is pozitívba fordult, és tavaly már 972 eurós nyereséget termelt.

A 300 ezer forint körüli profit nem sok, ahogyan az éves mintegy 1,3 milliós árbevétel sem – nem ez adja Lázár anyagi biztonságát.

Rejtély, miért ragaszkodik Lázár egy ennyire kicsi és gazdaságilag gyakorlatilag jelentéktelen céghez, mindenesetre nem válik meg tőle: a vállalkozás szerepel a sok szempontból meglepetést okozó legfrissebb, távozó kormánytagként leadott, idén június elejei vagyonnyilatkozatában is. A Zoom.hu is írt róla,

Lázár János friss vagyonnyilatkozata három új elemet is tartalmazott:

  • A politikus – az előző években vásárolt – Mercedese és Land Rovere mellé vett egy új autót, egy 5-ös BMW-t.
  • Lázár Jánoson kívül eddig is mindenki úgy tudta, hogy valamiképpen a politikusnak köze van a batidai vadászházhoz: a vagyonnyilatkozat szerint ez most már biztos, áprilisban 8,1 százalékos tulajdonrészt szerzett Lázár a vadászkastélyt építő cégben.
  • A legmeglepőbb azonban az, hogy Lázár Jánosnak 10 százalékos részesedése lett a Divatcsarnok Projekt Zrt.-ben, amely az Andrássy út emblematikus áruházát birtokolja.

Emlékeztetőül: íme a vadászház, amely a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilág szélén épült. Az ingatlan Lázár hódmezővásárhelyi bizalmasához, egy ügyvédhez köthető, a környező földek és területek viszont a Lázár családhoz:

Föld, erdő, gazdálkodás, milliók

Lázár kolozsvári cége, az ERD Conditor is klasszikus, földdel, erdővel kapcsolatos gazdálkodó tevékenységet folytat, mint a volt miniszter két új cégrészesedése előtti egyetlen más más vállalkozása. Jelentős ingatlanvagyon-elemei – hódmezővásárhelyi, mindszenti és mártélyi ingatlanok, szántók, legelők, erdők – is e területen hajtanak főleg hasznot: tavaly 10 millió forint körüli összeghez jutott erdő- és földbérleti díjként.

Orbán Viktor és Lázár János a Parlamentben Fotó: Veres Viktor

Gazdálkodásban, mezőgazdaságban érdekelt tehát Lázár másik régi vállalkozása is, bár nagybátyja, a többségi tulajdonos Gyapjas Károly Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-jében csak 2 százalékos tulajdonrésze van. A hódmezővásárhelyi cég viszont egyáltalán nem kispályás: 2017-ben 2,55 milliárdos nettó árbevétel mellett 430,89 millió forint adózott eredményt ért el, ami csaknem nyegyvenszerese az egy évvel korábbinak.

Visszavonult, hogy visszatérjen

Az új Orbán-kormányban miniszteri pozíciót már nem vállaló – ki tudja, szánt-e ilyet neki egyáltalán Orbán? – Lázár a hódmezővásárhelyi központú választókerületben egyéniben szerzett parlamenti mandátuma birtokában látszólag teljesen visszavonult a nagypolitikától, és amint ígérte, inkább üzleti ügyeire koncentrál, amit friss, idei bevásárlásai (Divatcsarnok, vadászházas cég) is jeleznek. Erről itt írtunk bővebben:

Lázár János még vissza se vonult, de már visszatérését tervezi

Visszavonul, hogy majd visszatérhessen – ezt a forgatókönyvet látszik erősíteni Lázár János lépése, amely szerint nem vállal szerepet az új kormányban, hanem az április 8-án egyéniben behúzott választókörzetében, Hódmezővásárhelyen politizál a jövőben.

Érdekesség, hogy Lázár úgy vett idén egy 5-ös BMW-t, hogy az áprilisi parlamenti választás előtt néhány nappal közzétett imázsvideójában Hódmezővásárhely utcáin biciklizve éppen arról beszélt: „Hódmezővásárhelyen nem az számít, hogy az embernek milyen autója van, hanem az számít, hogy van biciklije vagy nincs.”

Túlságosan magas labda ez ahhoz, hogy ezen a ponton ne emlékeztessünk Lázár karrierjének eddigi talán legnagyobb törésére, a mára már ikonikussá vált szavaira, amelyek egy 2008-as hódmezővásárhelyi képviselő-testületi ülésen hangoztak el az akkor polgármester Lázár szájából, miszerint:

„akinek nincs semmije, annyit is ér”.

Borítókép: Lázár János / Forrás: Facebook