Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hatalmasat kaszál az állami ingatlanokon a Főkert volt vezére

Hatalmasat kaszál az állami ingatlanokon a Főkert volt vezére

A budapesti önkormányzat kertészeti cégének volt vezérigazgatójához köthető vállalkozások fogják 170 millió forintért lekaszálni 2018-ban az állami földeket (az állam tulajdonában lévő ingatlanok kaszálással történő parlagfű- és bozótirtásáról van szó) – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

Az állami ingatlankezelő cég, a KIVING Kft. egész pontosan 177 872 969 forint értékben kötött keretszerződést, ez majd akár +20 százalékkal több is lehet, ugyanis a KIVING kezelésében lévő ingatlanok száma változhat, illetve előfordulhat, hogy valahol nem csak egyszer kell kaszálni.

A tervek mindenesetre így festenek:

  • kézi kaszálás: összesen 15 574 892 m² mennyiségben,
  • gépi kaszálás: összesen 5 234 992 m² mennyiségben,
  • kézi bozótirtás: összesen 493 032 m² mennyiségben,
  • gépi bozótirtás: összesen 170 851 m² mennyiségben.

A közbeszerzés nyertesei:

  • Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató Kft,
  • Pannon Park Forest Kft,
  • Kucsera János egyéni vállalkozó.

Egyébként 2017-ben és 2016-ban is ez a konzorcium kaszálhatott az állami ingatlanokon, csak azokban az években még kevesebb pénzért: 112 és 100 millió forintért.

Hagyóval harcolt Budapesten

A Parkfenntartó és a Pannon Park Forest a budapesti Főkert volt vezérigazgatójához, Kocsis Lászlóhoz köthető cégcsoport tagjai. Kocsisnak tulajdonrésze van a Parkfenntartóban, illetve vezetője az Umbrella Holding Kft-nek, aminek mind a Parkfenntartóban, mind a Pannon Park Forest-ben van tulajdonrésze.

A Parkfenntartó konkrétan az a cég, amit Kocsis László még vezérigazgatósága idején kisuvasztott a Főkert alól. A Parkfenntartó menedzsmentje (benne Kocsis László)

2007-ben úgy emelt tőkét a cégben, hogy a fővárosi önkormányzat kisebbségbe, a menedzsment tagjai viszont többségbe kerültek.

A Főkert később teljesen kiszállt a Parkfenntartóból. Kocsis László azt állította, hogy a BKV-botrányok miatt korábban előzetes letartóztatásba helyezett Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Mesterházy Ernő megpróbálta rátenni a kezét a Főkertre is, ezért ő úgy irányított, hogy ez ne történhessen meg. Szerinte ezt a célt szolgálta a Parkfenntartónál történt tőkeemelés. A fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága 2008 májusában jelentést kért a Főkerttől a leányvállalatánál történt tőkeemelésről. A vizsgálat arra jutott, hogy a tőkeemelés szabályos volt, de nem a főváros érdekeit szolgálta.

A Gazdasági Versenyhivatal 2009 elején kartellezés gyanúja miatt razziázott a Parkfenntartónál. A GVH azt gyanította, hogy a Főkert, a Garden Kft., a Lián Kft. és a Pannon Park Forest Kft. 2004-től gyakorlatilag felosztották egymás között a fővárosi parkrendezési piacot. Az eljárást végül megszüntették.

Kocsis Lászlót 2009 májusában a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsága indoklás nélkül felmentette

a Főkert vezérigazgatói posztjából, amit 15 évig töltött be. Felmentését Hagyó Miklós MSZP-s és Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes kezdeményezték, az Origo forrásaira hivatkozva akkor azt írta, Kocsis menesztésében súlyos tényező volt a Parkfenntartó kiszervezése.

Nyitókép: Budapest, 2008. október 21. Kocsis László (j), a Főkert vezérigazgatója valamint Rogán Antal, V. kerületi polgármester és felesége, Gaál Cecília az Erzsébet téren álló Szerelmesek fája mellett. MTI Fotó: Mohai Balázs