Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyszerre költözik el és idegesíti Orbánt a CEU

Egyszerre költözik el és idegesíti Orbánt a CEU

Még tavaly ősszel eldőlt, hogy aa elmarad a kormányváltás, vagy nem áll be teljes fordulat a Fidesz politikájában, akkor a következő két év során a CEU az osztrák fővárosba teszi át központját – írja a HVG. Michael Ignatieff, a CEU rekrora korábban már közölte: ha június végéig a kormány nem méltóztatik aláírni azt a New York állammal megkötendő szerződést, amely a CEU sorsát rendezné, akkor Bécsben folytatják oktatói tevékenységüket.

A lap szerint az egyetem azt kommunikálja, Budapesten maradnak, ezzel viszont gondba kerülhet Orbán Viktor és pártja, mivel sajtóhírek szerint az egyetem további budapesti sorsa lett az a kérdés, amely alapján az Európai Néppárt (EPP) dönt a Fidesz tagságának esetleges megvonásáról.

Egy, a néppárti tárgyalások részleteit ismerő, befolyásos fideszes a helyzetet múlt szerdán azt mondta a lapnak, hogy Orbán ígéretet tett szűk körben az EPP vezetőinek, hogy nem üldözi el Budapestről a CEU-t, de ebben az is benne van, hogy az egyetem magától hagyja el az országot, az újság szerint pedig erre játszik a miniszterelnök.