Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az európai tudományos akadémiák nyílt levélben álltak ki az MTA mellett

Az európai tudományos akadémiák nyílt levélben álltak ki az MTA mellett

Az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége (All European Academies, ALLEA) nyílt levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, amelyben kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett – olvasható az MTA oldalán.

Az Antonio Loprieno, az ALLEA elnöke által aláírt levélben a 40 ország összesen 58 akadémiáját tömörítő szervezet támogatásáról biztosítja az Akadémia Elnökségének június 15-i ülésén hozott határozatában megfogalmazottakat.

Az elnök szerint a tudományos kutatások csak úgy hatékonyak, ha a politika semmilyen szinten nem telepszik rájuk. Kiállnak a magyar tudományos élet függetlensége mellett, egyúttal felhívták arra is a figyelmet, ha a kormány elviszi az akadémiától a kutatóintézeteit, és a minisztérium kezébe adja a finanszírozást, az beláthatatlan következményekkel járhat a teljes magyar tudományos életre.