Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A nemzeti közműcég kiállított egy pármilliárdos, biankó csekket Mészáros Lőrincnek

A nemzeti közműcég kiállított egy pármilliárdos, biankó csekket Mészáros Lőrincnek

A nemzeti közműcég földgázhálózati leánya hárommilliárd forintos keretszerződést kötött a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft-vel (és a Vabeko Kft-vel, a két cég konzorciumban indult) gázvezeték-építésre – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

Bármi lehet

Az indoklás tanúsága szerint az NKM Földgázhálózati Kft-nek fogalma sincs, hogy pontosan milyen munkákat akar majd elvégeztetni, úgyhogy kötött egy jó nagy keretszerződést. Az indoklásban a következők olvashatók:

  • “a ténylegesen szükséges munkák mennyisége előzetesen nem ismert”
  • “A kivitelezés területrészekre bontása azért sem kedvező […], mivel így a keretösszeg terhére tetszőleges arányban tud megrendelni […] munkákat, tervezéssel vagy anélkül”
  • “előre nem tud számszerűsíteni és így a keretösszeget sem tudja ezek arányában megbontani”
  • “sem gazdasági, sem munkaszervezési, sem pedig műszaki indokok nem állnak fenn, amelyek a részekre történő ajánlattételt lehetővé tennék.”

A szerződés keretében Mészárosék (és a Vabeko) ilyesféle megbízásokra számíthatnak: “különböző átmérőjű, anyagú és nyomásfokozatú gázelosztó vezeték (gerinc és leágazó) létesítési és egyéb munkáinak teljes körű (alépítmény, felépítmény, rákötés és gáz alá helyezés, műszaki vizsgálat, geodéziai bemérés) megvalósítására tervezéssel együtt, vagy az ajánlatkérő által szolgáltatott tervdokumentáció szerint.”

Orbán Viktor szomszédjában

A Mészáros és Mészáros Kft-t senkinek sem kell bemutatni, aki hallott már Orbán Viktorról, Magyarország miniszterelnökéről, a cég a szomszédjába van bejegyezve, és jó barátjáé, Mészáros Lőrincé.

A Vabeko siófoki gázvezetéképítő- és karbantartó cég, 1990 óta működik, az elmúlt években stabilan évi 5-6 milliárdos árbevétellel. Legfontosabb megrendelői közé tartozik a Mol, az MVM, az E-On.