Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sztrájkolhatnak az egészségügyi dolgozók, ha nem lesz ágazati béremelés

Sztrájkolhatnak az egészségügyi dolgozók, ha nem lesz ágazati béremelés

Még aktuálisak a sztrájkkövetelések: ha szeptemberig nem állapodik meg a magasabb bérekről az államtitkársággal, megint tüntethet a Független Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete.

„Nemrég írtam levelet az egészségügyi államtitkárnak, mert azt szeretnénk, ha az egészségügyben dolgozók béremelése újra napirendre kerülne, a foglakoztatási helyzet ugyanis továbbra is kritikus. Olvasva a költségvetési irány számait, nincs jó érzésem, az egészségügyre szánt 100 milliárd forintos többlet a szükséges béremelésekre sem elég, miközben a kórházaknak jelentős adósságuk van. A budapesti intézmények 700 milliárdos fejlesztésének időarányos szükséglete is többe kerül ennél.

Valójában már az idén, azonnal kellene plusz forrásokat az egészségügybe fektetni, de ennek nem látjuk jelét”

– mondta a Zoom.hu-nak a Független Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Soós Adrianna szerint azonnali lépések kellenek. Fotó: Halász Nóra

Soós Adrianna, aki márciusban tüntetést szervezett az ágazatért, hozzátette, ő mindig reménykedik. Egyelőre várnak, hogy mi történik, de amit látnak, az nem ad okot bizodalomra.

Annak azért örülnek – és ehhez talán kicsit szerinte ők is hozzájárultak –, hogy az ágazat vezetésébe az egészségügy területéről érkező emberek kerültek, Kásler Miklós miniszter és államtitkára, Nagy Anikó. Azt azonban még nem tudni, hogy ebből következik-e bármiféle pozitív változás.

„Nyilatkoztak mindketten, olyasmiről beszéltek, hogy nőhet a műszaki-gazdasági ügyintézők bére is.

Ehhez képest az egyetlen konkrétum, amiről tudunk, hogy 2019-ben nyolc százalékos emelést kapnak a szakdolgozók, más döntés nem ismert”

– mondta Soós Adrianna.

Hozzátette, az idő közben telik, a kollégák pedig elhagyják a pályát. Az orvosoknál talán nem olyan borzasztó a helyzet, ők nagyobb eséllyel tudnak a magánszektorban is dolgozni. Azonban ők is elképesztő óraszámot produkálnak.

Az elnök szervezte a tavaszi tüntetés a Kossuth téren. Fotó: Veres Viktor

Az érdekképviselet vezetője szerint a választás után felállt a kormány, most azonban mindenki csak beszélget, jönnek az új emberek, akiknek még meg kell ismernie a területét. Erre azonban valójában nincs idő. Amik miatt tavasszal felemelték a hangjukat, és az utcára mentek, azok a problémák továbbra is aktuálisak. Az elnök szeptemberben részt vesz az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén, ahol nem ágazati, hanem általános kérdésekkel foglalkoznak, itt is próbál majd hangot adni a gondoknak.

Addig azonban újabb hónapok telnek el, valójában csak időhúzás az egész.

Szerinte a kollégák egyszerűen nem bírják a jelenlegi terhelést, akár egy 350 ezer forintos bruttó bér sem feltétlenül tartja itthon a szakdolgozókat. Közülük sokan nem is az egészségügy területén helyezkednek el, hanem áttérnek például a szolgáltató szektorba.

Nem szokatlan az utcai demonstráció az ágazatban. Fotó: Veres Viktor

„Ha nem látunk előrelépést és a döntéshozók nem tárgyalnak érdemben a szakmával, akkor abba nem tudunk belenyugodni.

Ha nem marad más eszközünk, a sztrájkköveteléseink még élesek.

Az új embereknek a döntéshozásban természetesen esélyt kell adni, de ha sürgősen nem történik valami, akkor újabb határozott lépéseket kell tennünk” – hangsúlyozta Soós Adrianna.