Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Parlament: brutális hét elé néznek az országgyűlési képviselők a költségvetés miatt

Parlament: brutális hét elé néznek az országgyűlési képviselők a költségvetés miatt

Minden nap be kell(ene) mennie a honatyáknak a Parlamentbe a héten. Költségvetés, adótörvények, mindenféle bizottsági ügyek, amiknek utána kell(ene) olvasni. Nehéz napok várnak a politikusainkra.

Noha már a múlt hetit is rendkívüli ülésszaknak nevezték, hiszen elvileg véget kellett volna, hogy érjen e szezonra a parlamenti munka, a képviselők még ezen a héten sem tudnak pihenni. Minden áldott nap lesz mit megvitatniuk.

Költségvetés, jordán és ománi vízum

Rögtön olyan téma megvitatásával kezdi a munkát a parlament a hétdő délután 1 órakor, amihez minden országgyűlési képviselőre szükség lehet: a 2019-es költségvetéssel. Pontosabban a Költségvetési Bizottság délelőtti ülésének beszámolóját hallgatják meg, ennek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők négyötödének igen szavazata szükséges.

Varga Mihálynak ezúttal főszerep jut a héten. Fotó: Veres Viktor

Ezután jön majd az igazán izgalmas rész, mert meghallgatják Varga Mihály beszámolóját a központi költségvetésről és az új adótörvényekről.

A nagy napból nem maradhat ki a Közbeszerzési Bizottság sem, a pénzügyminiszter után az ő beszámolójukat izgulhatják végig a képviselők. A nap csúcspontján eldől, hogy a magyar és Jordán Hasemita Királyság kormánya között a diplomata útlevéllel rendelkező állampolgárnak jár-e majd vízummentesség. Az Ománi Szultánság esetében ugyanezt a kérdést kell megrágniuk magukban a politikusoknak hétfő délutánig.

Költségvetés, költségvetés, költségvetés

Kedden korán kell kelni, 8 órakor, napirend előtt felszólalások után a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről Pintér Sándor ad elő. Az atomenergiáról szóló törvény módosításáról Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter beszél majd.

Nem semmi napok várnak Varga Mihályra, Palkovics után az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról standupolhat majd.

Szerdán 8-tól a polgárőrnap megünneplése után uniós és nemzetiségi napirendi pontok is lesznek. Ezután gigavita kezdődik a költségvetésről. Már leírni is izgalmas: az általános vita a 40 perces előterjesztői nyitóbeszéd elmondásával kezdődik, amelyet az Állami Számvevőszék elnökének 30 perces, majd a Költségvetési Tanács elnökének 30 perces felszólalása követ. A képviselői felszólalások a vezérszónokok 30-30 perces felszólalásával rajtolnak, amelyeket az elsőként szólásra jelentkező független képviselő felszólalása követ.

Nem igazán változik a helyzet csütörtökön és pénteken: reggel 8 óártól ÁSZ-jelentéssel, vitákkal maxolják ki a a hetet a politikusok.

Ennél reméljük többen lesznek majd. Fotó: Veres Viktor

Bizottságosdi

Ön tudja fejből, hány bizottság működik a parlamentben? Itt egy kis puska, mert mindegyik ülésezik a héten:

 • Európai ügyek bizottsága
 • Fenntartható fejlődés bizottsága
 • Gazdasági bizottság
 • Honvédelmi és rendészeti bizottság
 • Költségvetési bizottság
 • Kulturális bizottság
 • Külügyi bizottság
 • Mezőgazdasági bizottság
 • Nemzeti összetartozás bizottsága
 • Népjóléti bizottság
 • Vállalkozásfejlesztési bizottság
 • Magyarországi nemzetiségek bizottsága

Ezek közül amúgy valamennyi hétfőn délelőtt ül össze még délelőtt, csak a Külügyi Bizottság tárgyal csütörtökön, azt még nem tudni, hogy pontosan mikor.

Interpellációk, kérdések

Túl sok izgalmat nem ígérnek a hétfői interpellációk, pedig olyan nagyágyúk kértek szót, mint Volner János, Kunhalmi Ágnes vagy Ungár Péter.

A jobbikos Volner arról kérdezi majd a kormányt, hogy mikor kíván a gátat szabni a bankszektor profitéhségének?

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes arról kérdezi Varga Mihályt, hogy mivel a kilakoltatási moratórium lejárt: „ismét utcára tehetőek a családok? Miért nincs pénz a lakhatási válság megelőzésére?”

Az LMP-s Ungár pedig a hatvani bűzről érdeklődik majd.

Az egyedüli felszólaló, aki a bíróságok fideszesítéséről kérdez, az a jobbikos Staudt Gábor. Interpellációja címe: „Van-e teendője a kormánynak az igazságszolgáltatás függetlenségének megvédése terén?”

A hétfői kérdések közül az LMP-s Demeter Mártáé tűnik olyannak, ami heves vitát válthat ki. Talán. Íme: „Visszavonták-e az Aszad-rezsim pénzmosó emberének letelepedési engedélyét?”

Csak Demeter Márta kérdez olyat, ami heves vitát válthat ki. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kellemes hetet, örömökben gazdag munkát kívánunk.

Borítókép: Veres Viktor