Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszavazta a magyar kormány elleni jelentést az Európai Parlament LIBE bizottsága

Megszavazta a magyar kormány elleni jelentést az Európai Parlament LIBE bizottsága

Eggyel közelebb került a hetes cikk megindításához Magyarország ellen az Európai Unió, miután hétfő délután megszavazta az erről szóló különjelentést az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE).

Több mint egy évvel az eljárás megindítása után megszavazta a Magyarországról szóló különjelentést az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE).

Az úgynevezett Sargentini-jelentést

37 igen és 19 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a bizottság.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Európai Néppárt tagjai hogyan voksoltak, de hírek szerint

nem kaptak központi útmutatást az EP legnagyobb frakciójától, amelynek a Fidesz is tagja.

Az biztos, hogy a módosítókról szóló múlt heti vitán több néppárti képviselő is bírálta a magyar kormányt.

Szijjártó Péter: Soros György

Szijjártó Péter Londonban reagált a jelentés elfogadására. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: Brüsszelben koncepciós eljárás zajlott Magyarországgal szemben, és ezt most egy politikai ítélettel zárták le.

A LIBE bizottság korábban Szijjártó Péter is meghallgatta a témában. Fotó: KKM

Ebben az eljárásban Brüsszelt egyetlen dolog nem érdekelte, mégpedig a valóság. Súlyos vita van Brüsszel és Magyarország között a migrációval kapcsolatban – mutatott rá, majd hozzátette: jól látszik, hogy “Brüsszelben Soros György kottájából játszanak, Soros György nézeteit és érdekeit képviselik, mi pedig Magyarországon a magyar emberek érdekeit nézzük”.

Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő közleményben üdvözölte a döntést.

“Szemben a Fidesz bugyuta állításával: nem holmi „migrássimogató-háttérhatalmi összeesküvés” történt, hanem pusztán annak kimondása, hogy az európai közösség nem tűri tovább az Orbán-kormány tudatos háborúját az Unió demokratikus értékeivel szemben” – írta.

Nem ma kezdődött

Az Európai Parlament eljárása tavaly májusban kezdődött, amikor az EP plenáris ülése utasította a LIBE-bizottságot, hogy készítsen különjelentést Magyarországról. Ez egyébként egyáltalán nem szokatlan lépés, már több másik tagállammal is megtörtént. Hazánkkal kapcsolatban azt vizsgálják, hogy fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének veszélye, azaz betartjuk-e az EU alapértékeit.

A jelentés raportőre Judith Sargentini, az Európai Parlament zöld párti frakciójának holland képviselője. (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

A témában számos meghallgatást tartottak – többet Szijjártó Péter külügyminiszter részvételével –, az állásfoglaláson több bizottság is dolgozott egyszerre: kiegészítést készített hozzá az oktatási és kulturális, az alkotmányügyi és a költségvetési ellenőrzési szakbizottság is.

A jelentés holland raportőre, Judith Sargentini végül április 12-én mutatta be a 20 oldalas dokumentumot, amely arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországon tartósan és rendszerszinten megsértik a jogállamiságot. Ezért azt javasolta, hogy a képviselőtestület kezdeményezze a hetes cikk szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen.

A hétfői szavazás után az Európai Parlament képviselői várhatóan szeptemberben voksolnak a jelentésről. Az elfogadásához a jelen lévők kétharmadának, illetve az összes képviselő legalább felének (376) kell igennel szavaznia. Ez egyáltalán nem biztos, hogy megtörténik, mert az Európai Néppárt támogatása is kell hozzá, az ő hozzáállásuk pedig még mindig kiszámíthatatlan. Igaz, már a beadott módosítók közül is több olyan néppárti kezdeményezés volt, ami szigorított az eredeti szövegen.

Ha a jelentés megkapja a többséget, ahhoz, hogy a kezdeményezést az Európai Tanács befogadja, a tagállamok négyötödének az egyetértése kell. A tényleges szankciókat elfogadásához pedig a tagállamoknak egyhangúan kell kimondaniuk az alapértékek tartós és súlyos megsértését.