Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Alig várom a női vezetős vicceket” – eltörölték a világ egyik utolsó, hímsoviniszta törvényét

Szombat éjféltől már nők is vezethetnek gépjárművet a Szaúdi-Arábiában. A királyi rendelet érvénybe lépését nők és férfiak tucatjai ünnepelték szombat éjjel. Jászberényi Sándor fotóriportja Dzsiddából.

A szaúdi királyság nagyobb városaiban három napos eseményeket rendeztek, hogy megünnepeljék a rendelet érvénybelépését. Rijádban, Dammámban és Dzsiddában is felépült egy-egy autópark, ahol a vállalkozó kedvű nők szimulátoron vagy valódi autón kipróbálhatták a vezetést, és ahol megismerkedhetnek a KRESZ-szel, illetve jelentkezhetnek vezetői tanfolyamra.

Fiatal szaúdi nő sajátítja el a vezetés alapjait a szimulátoron egy női oktató segítségével. Vasárnaptól 9 millió nő jogosult a vezetői engedély megszerzésére Szaúd-Arábiában, ezért jelenleg jelentős hiány van női oktatókból, gyakorlatilag már a rendelet bejelentése után rohamtempóban megkezdődött az autósiskolák létrehozása nők számára – az ultrakonzervatív országban ugyanis nem vegyülhetnek a nemek:

Fotó: Jászberényi Sándor

„Mintha egy álom vált volna valóra” – mondja Hulud, kezében KRESZ könyvekkel. Ő egyike azoknak a szaúdi nőknek, akik számára a saját autó vezetése a szabadságot és az önállóságot jelenti. Arra a kérdésünkre, hogy mit szól a családja ahhoz, hogy kocsit fog vezetni, azt felelte, az egész család támogatja a rendeletet, mely kíméli a családi kasszát, és a régi időket idézi. A királyságban ugyanis nem volt mindig tilos vezetni a nőknek, idősebb, főleg a kistelepülésen élő asszonyok még élénken emlékeznek arra, hogy vezettek, mert a család körüli munkákat el kellett végezni:

Fotó: Jászberényi Sándor

Fiatal szaúdi instruktorlány várja az ügyfeleket, akik meg is érkeznek. A királyi rendelet elképesztő népszerűségnek örvend mind a férfiak és mind a nők körében az országban, az új idők jelének elérkeztét látják benne. Az ország lakosságának 70 százaléka 30 év alatti, a rendelet elsősorban a fiatalok körében népszerű:

Fotó: Jászberényi Sándor

Szaúdi sofőr-jelölt áll a nők vezetését propagáló falfestmény előtt:

Fotó: Jászberényi Sándor

Mélyen vallásos nők csoportja érdeklődik a programok iránt:

Fotó: Jászberényi Sándor

Szaúdi rendőrök magyarázzák a balesetek főbb okait konzervatív szaúdi nőknek. Az általunk megkérdezett rendőrök üdvözölték a királyi rendeletet. „Senki sem gondolja, hogy ettől nőni fog a balesetek száma” – mondták:

Fotó: Jászberényi Sándor

Szaúdi férfiak pózólnak a rendeletet népszerűsítő grafikák mellett. „Alig várom a női vezetős vicceket” – mondta nekünk tréfálkozva az egyik férfi kisérő:

Fotó: Jászberényi Sándor

Szaúdi nők mutatják a győzelem jelét – A rendeletet a nemek közötti egyenlőség diadalaként értelmezik a királyság lakói:

Fotó: Jászberényi Sándor