Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Százmilliárdnyi tao-pénz kerül jövőre a sportegyesületekhez

Százmilliárdnyi tao-pénz kerül jövőre a sportegyesületekhez

A kormány 2019-ben már több mint 1000 milliárd forint adóról mond le kedvezmények formájában. A legnagyobb tétel a családi adókedvezmény, de több mint százmilliárd forint tao-pénz megy a sportegyesületeknek.

A kormány sajátos jogértelmezése szerint sportegyesületek társasági adókedvezménye már nem közpénz, így annak felhasználásról nem kellene sportegyesületeknek beszámolniuk – ám ezt az érvelést a bíróság elmeszelte, amikor kimondták, hogy a kedvezményezett sportegyesületeknek az utolsó fillérig el kell számolniuk a tao-pénzekkel. Közpénz vagy nem közpénz dilemmát tulajdonképp a kormány eldöntötte azzal, hogy minden évben feltünteti a költségvetés tervezetében mekkora kedvezményt ad a társasági adóból. Jövő évi költségvetés tervezete szerint 400 milliárd forint társasági adót fizetnek be a cégek a kincstárba és további 211-245 milliárd forintot pedig a kormány elenged adókedvezményként. A Pénzügyminisztérium (PM) becslése a két érték közé esik, ennek átlaga 228,4 milliárd forint – vagyis a beszedett társasági adó további 57 százalékáról mondott le az állam különféle jogcímeken.

112 milliárd jut a sport támogatásra csak a tao-ból

A társasági adóból 12 címen ad kedvezményt az állam ezek többsége gazdasági célú tevékenységekhez kötődik – fejlesztési, kutatási vagy épp a startupokra szabott adókedvezmény. Emellett van a közismert tao-támogatás, amit a közhiedelemmel ellentétben nem csak a kormány számára oly kedves sportcélokra lehet társasági adót (tao) felajánlani, hanem színházak támogatásra és filmprodukciók finanszírozásra is.

Fejlesztetési adókedvezményként 2019-ben várhatóan 45,1 milliárd forintot kapnak vissza a cégek az új beruházásokból, ezzel szemben sportcélra társasági adóból 93,2 milliárd forintot adhatnak a vállalatok, amit a hitelintézetek bankadójából további 18,8 milliárddal kiegészíthetnek.

Így csak jövőre adókedvezmények révén 112 milliárd forint kerülhet a sportegyesületekhez.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a kis egyesületek, ahol amatőr sporttal foglalkoznak évi 20-50 millió forintot tudnak összeesdni a „szponzoroktól”, a támogatások nagy része néhány profi sportcégek érdekeltségeinél landol 10 milliárd forintos nagyságrendben.

A legtöbb pénz a futball, vízilabda és a kézilabda egyesületekhez vándorolt. Ezen belül pedig az az „örökös győztes” a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány, amely tao-támogatások 2011-es indulása óta több mint 19 milliárd forint nyel le ezen címen – a nyilvános adatok szerint csak tavaly 5,3 milliárd vándorolt az egyesülethez. A sport célú tao-támogatások 2016-ig dinamikusan emelkedtek, 2017-ben megtorpant a növekedés, ám ez idén és jövőre tovább folytatódik.

Az Európai Bizottság 2011-ben hat évre engedélyezte a tao-támogatást (hivatalosan a piaci szereplők társadalmi felelősségvállalásának rendszere), a jóváhagyás 2017. június 30-án járt volna le, de a kormány kérte az uniós engedély meghosszabbítását. 2017 márciusának végén az Európai Bizottság újabb hat évre, vagyis 2023-ig engedélyezte a rendszer működését, vagyis még évekig fennmaradhat a jelenlegi pénzszórás.

Kultúrára 40 milliárd forint megy el

A sportegyesületek 112 milliárd forintjával szemben filmtámogatásra 7,9 milliárd forintot ajánlanak fel várhatóan cégek az adójukból – legalább is a költségvetési terv szerint. A 7,9 milliárd forint a magyar filmiparnak jelentős támogatás, miheztartásként az elmúlt évek legnézettebb magyar produkciója, a Kincsem közel 3 milliárd forintból forgott, az Oscar-díjas Saul fiát pedig 450 millió forintos költségvetésből hozták ki. Lényegesen több, 31,2 milliárd forint juthat a színházak, illetve színházi produkciók támogatásra – vagyis kulturális célokra közel 40 milliárd forint mehet el, ami a beszedett 400 milliárd forintos társasági adó 10 százaléka.

333 milliárd adókedvezmény juta családosoknak

A dinamikusan bővülő társasági adókedvezmények ellenére a legtöbb pénzről a kormány a személyi jövedelemadón (szja) keresztül mond le – elsősorban a családi adókedvezmény révén. A 2019-es költségvetési tervek szerint 2361 milliárd forint szja-t szednek be, míg 353 milliárd forintról a kedvezmények formájában lemondanak, ami az szja bevételek 15 százaléka. A szja-ból hét különféle kedvezményt ad az állam: a családi kedvezményen túl csökkenthető az adó fogyatékosság esetén, de kedvezményt kapnak a mezőgazdasági őstermelők vagy az önkéntes pénztárakba megtakarítók is.

Nyugdíj-előtakarékosságra és pénztári kedvezményre összesen 28,4 milliárd forintot fordítanak, a súlyos fogyatékossággal élők további 16,8 milliárd forintnyi adókedvezményt érvényesítenek. A legnagyobb összeg mégis a családi adókedvezmények 307 milliárd forintja, amit még kiegészít tb-járulékokból járó családi kedvezmény 25,5 milliárdja. Így a gyermeket nevelők csak jövőre 333 milliárd forint adó befizetéstől mentesülnek.

A kormány 2019-ben jelentős, 127,1 milliárd forintnyi illetéket sem szed be a kedvezmények miatt, ne persze ezen a jogcímen azért 192 milliárd forint bevétel azért befolyik. Vagyis arányai tekintve nem is a tao-ból, hanem az illetékekből hagy legtöbbet a lakosságnál. Az illeték-elengedéseknél a legnagyobb tétel a lakáscsere illetékmentessége, itt jövőre már 47,5 milliárd forintot hagy a kormány a lakástulajdonosoknál, míg az öröklés illetékmentessé tételén 34 milliárd forintot nyernek az családtagok.