Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megérkezett Budapestre az új amerikai nagykövet

Megérkezett Budapestre az új amerikai nagykövet

Pénteken megérkezett Magyarországra az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. David Cornsteint és feleségét David Kostelancik követtanácsos és a nagykövetség vezető diplomatái köszöntötték a Liszt Ferenc repülőtéren. A magyar kormány nevében Magyar Levente államtitkár üdvözölte őket.

Az idén 80 éves diplomata nemcsak abban fog hasonlítani elődeire, hogy hozzájuk hasonlóan politikai kinevezett, hanem a jelek szerint kiáll majd az olyan alapvető értékek mellett, aminek betartása mindig is fontos volt Washington számára.

Cornstein májusi washingtoni meghallgatásán nyilvánvalóvá tette: Budapesten fő célja az lesz, hogy kiálljon a szólás- és a sajtószabadság mellett, s a Közép-Európai Egyetem sorsát is a szívén viseli majd.

Cornsteinnek személyes kötődése is van Magyarországhoz: az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán külön kiemelte, hogy

nagymamája, Sarah magyar volt,

és az sem titok, hogy apai ágon orosz származású. Vagyonát ékszerekből alapozta meg, Finlay Fine Jewelry nevű hálózata ékszerek bérbeadásával foglalkozik. Tagja volt New York állam gazdaságélénkítési bizottságának és New York 2012-es olimpiai pályázatának elnökeként is dolgozott.

Cornstein maga hívta fel arra a figyelmet, hogy jól ismeri az antiszemita megnyilvánulásokat és szeretné, ha a magyar zsidók is biztonságban érezhetnék magukat.