Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Magyar vuki is volt az új Star Warsban – Vajda Attila Csubakka bőrébe is belebújhatott

Magyar vuki is volt az új Star Warsban – Vajda Attila Csubakka bőrébe is belebújhatott

A Solo: Egy Star Wars-történeten hat magyar is dolgozott. Vajda Attila Sagwát, a főszereplőknek segítő vukit alakította a filmben és érdekes sztorikat mesélt.

A Disney 2012-ben vette meg a Lucasfilmet, azóta nincsen Star Wars magyarok nélkül. Az ébredő Erő című hetedik epizód, az első önálló antológiafilm, a Zsivány Egyes, valamint a nyolcadik rész, Az utolsó Jedik után a második antológiafilm, a Solo: Egy Star Wars-történet elkészítésében is részt vettek magyarok. Ráadásul a legutóbbi két alkotásban már láthattuk is honfitársainkat a vásznon:

a nyolcadik epizódban Nemes Zoé bukkant fel néhányszor a kaszinójelenetekben, míg a Solóban egy relatíve fontos mellékszereplőt alakított egy exkosaras, Vajda Attila.

Ron Howard és a Solo-film (Fotó: AFP)

Összesen hat magyarról tudunk, akik dolgoztak a Solón: George Zádor (video assist operator) és Karádi Enikő (fő jelmezkészítő) Az utolsó Jedik munkálataiban is részt vett, Karádi ráadásul a Zsivány Egyesben is; Farkas Kornél digital compositorként volt részese a Solo látványvilágának megalkotásában; a már említett Vajda Attila; valamint Ágoston Gábor, aki az olaszországi forgatások unit managereként segítette a stáb munkáját.

„A unit manager egy olyan személy, aki megszervezi, hogy ki lehessen elégíteni a kiválasztott helyszínen a filmen dolgozó különböző részlegek igényeit. Ehhez alaptábort létesít, ahol a stáb szükségleteihez mérten adottak az infrastrukturális lehetőségek” – nyilatkozta a Zoom.hu-nak az évek óta Olaszországban élő Ágoston Gábor. Mint mondta, a unit manager szerencsés helyzetben van, mert nagyon sok érdekes emberrel találkozhat, ráadásul olyan helyekre jut el, ahova nem mindenkinek van lehetősége. Ugyan szerződése miatt arról nem beszélhetett, pontosan mely jeleneteknél segítette a stábot, korábbi híradásokból tudni, hogy az olaszországi Dolomitokban a vandori vonatrablás jeleneteit vették fel.

Vajda és a problémás vuki

Vajda Attila karaktere körül volt egy kis kavarodás még a film bemutatóját megelőzően. A Solo egy forgatási fotóján felbukkant ugyanis egy vuki, akiről az első találgatások még úgy szóltak, ő lehet Csubakka (Joonas Suotamo) felesége. Ám nem sokkal később már arról cikkeztek, hogy a korábbi filmekben C–3PO-t alakító Anthony Daniels bújt a vuki bőrébe. Így egyrészt kiderült, hogy a Csubakkával fejét összekoccintó vuki nem a felesége (ezt a rendező Ron Howard is megerősítette), másrészt hogy Daniels nem marad ki egyetlen Star Wars-filmből sem. Jon Kasdan forgatókönyvíró (aki Star Wars-veteránnak számító apjával, Lawrence Kasdannel írta a sztorit) az Uproxxnak beszélt arról, hogy Daniels egy olyan vukit játszik, aki Csubakka jó barátja és segít nekik elmenekülni valahonnan. A nem túl nagytermetű brit színészt furcsa lett volna óriási szőrös lényként látni, végül nem is így lett: Kasdan pontosított és elárulta, Daniels valójában a Csubiékat segítő vuki egyik társát, egy embert játssza (azóta kiderült, hogy egy Tak nevű szélhámost).

A nemzetközi hírekben aztán már nem tartották fontosnak, hogy ki alakította Sagwát, aki segít meglógni Han Solóéknak a Kesselről.

Mi, magyarok azonban büszkék lehetünk, hiszen egy székely exkosaras, Vajda Attila bújt a vukijelmezbe.

Mint mondta, ő is hallott a Sagwa karaktere körüli félreértésről, de örül, hogy tisztázták a dolgot. Hozzátette: megtiszteltetés volt Anthony Danielsszel dolgozni.

Csubakka és Sagwa (Fotó: LK Agency)

De hogyan jutott idáig?

„Mindig is vágytam arra, hogy filmekben szerepelhessek. A kosárlabda-karrierem végén úgy döntöttem, megpróbálom, ezért kiköltöztem Londonba és kapcsolatba léptem több ügynökséggel. 2016 májusában vettem részt egy meghallgatáson, majd három hónap gyötrelmes várakozást követően kiderült, eljátszhatom első szerepemet, egy idős vuki hőst, Sagwát” – mesélte Vajda Attila a Zoom.hu-nak. Vajda 2016 szeptemberében kezdett dolgozni a projekten, méretet vettek tőle és elkészítették a testre szabott vukikosztümöt, majd rendszeres edzéseken kellett részt vennie a kaszkadőr-, vizuális effektekért felelős és teremtményekért felelős csapatokkal a következő tíz hónap folyamán. Mint mondta, összesen négyen voltak a csapatban (a 2005-ös A Sithek bosszúja óta nem láthattunk egyszerre több vukit a vásznon), ők mind szerepelnek az alábbi fotón (balról a második Vajda Attila):

Amazing time pretending to be various things with these guys and a handful of others over the last few months. Can’t for the life of me remember the name of the film 🤔 Sorry. I’m sure it’ll come to me next year… 👀 #thatsawrap 🎬

5 Likes, 1 Comments – James Henri-Thomas (@jamesht) on Instagram: “Amazing time pretending to be various things with these guys and a handful of others over the last…”

Vajda még dolgozott az első rendezőpárossal – Phil Lordot és Christopher Millert kreatív nézetkülönbségekre hivatkozva menesztette a Disney, majd érkezett a korrekt hollywoodi iparos Ron Howard. Vajda szerint a forgatáson voltak problémák, de bővebben nem kívánta kifejteni a dolgot. Mindenesetre a forgatást már Ron Howarddal kezdte, aki nyugalmat és magabiztosságot árasztott.

„Ő egy kiváló rendező, biztonságot, megértést és kedvességet sugároz, emiatt nem éreztem magam idegen helyen”

– mesélte Vajda Attila. Mint mondta, nagyon profi és nagyon kedves volt mindenki, soha semmiben sem szenvedtek hiányt. Vajda nem Star Wars-rajongó, de a minimális háttértudása hozzásegítette őt ahhoz, hogy spontán módon játsszon és érdekesnek találjon mindent, amivel találkozott a forgatás során. Hozzátette: „Kissé nehéz volt elválni a végén, mert egyre családiasabb volt a légkör”.

A kedvenc élménye az volt, hogy együtt dolgozhatott Woody Harrelsonnal. „1996-ban kezdtem el kosarazni, akkor láttam először a Zsákolj, ha tudsz című filmet, ő mutatta meg, hogy egy fehér ember is képes nagyot ugrani. Annak ellenére is példaképként tekintettem rá, hogy tudtam, csak egy színész” – mesélte Vajda Attila, aki szerint csodálatos élmény volt személyesen is megismerkedni, majd együtt dolgozni a többszörös Oscar-jelölt Harrelsonnal.

Elmesélt még egy jó történetet:

a felkészülési periódus alatt, még a Lord–Miller páros vezetése alatt teszteltek egy felállást, amelynél Csubakka is ott ült Han Solo (Alden Ehrenreich) és Lando Calrissian (Donald Glover) első szabakkpárbajánál. „Mivel Joonas Suotamo nem volt épp a helyszínen, én vettem fel Csubakka jelmezét. Izgalmas és megható pillanat volt, még ha csak egy teszt erejéig is, de én voltam Csubakka” – mesélte Vajda Attila, hozzátéve, hogy végül elvetették az ötletet és – ahogy a filmben is láthattuk – Csubakka akkor nem ült a szabakkasztalhoz.

Megkérdeztük arról is, mit gondol a filmben szereplő vukik kinézetét érő kritikákról – sokan a Majmok bolygója karaktereire asszociáltak. Ugyanazt mondta, ami a filmhez kapcsolódó Képes útmutatóban is szerepel: a vukik – így az általa játszott Sagwa is – a kesseli fűszerbányákban dolgozott vasra verve, a táplálék és a természetes fény hiánya miatt pedig lebetegedtek. „Legyengültek és jelentősen megváltozott a testük, de a szabadság iránti vágyuk megmaradt, ez segített túlélni nekik a szabadulásuk pillanatáig” – fűzte hozzá Vajda Attila.

Vajda karrierterveiről is érdeklődtünk, állítása szerint a közeljövőben lesz egy újabb meghallgatása, de részletekről még nem beszélhet. „Emellett minden évben lesz esély, hogy egy újabb Star Wars-produkcióban szerepelhessek” – tette hozzá.