Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán nemet mondott a költségvetési kiigazításra

Orbán nemet mondott a költségvetési kiigazításra

Az MNB inflációs előrejelzése miatt nem írják át a 2019-es büdzsét a válságjelek ellenére sem.

Nincs szükség a költségvetés módosításra és megszorításokra a tervezetnél magasabb infláció miatt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádióban. Szerinte ugyanis a magyarországi infláció egyik legerősebb befolyásoló tényezője a nemzetközi olajár, amely ingadozik, a magyar költségvetést pedig nem lehet hozzákötni a nemzetközi olajár változásaihoz. Ilyenkor egy középértéket kell meghatározni az inflációra, és ahhoz kell kötni a büdzsét, ami stabilitást ad – mondta. Külön megjegyezte, hogy a nyugdíjak esetében ha az infláció magasabb, akkor nagyobb lesz – pótlólagosan – a nyugdíjemelés is.

Nemzetközi válságjelek esetében pedig – mint a növekvő kamatok a nemzetközi pénzvilágban, a kibontakozóban lévő kereskedelmi háború és a magas államadósságok – úgy kell költségvetést tervezni, hogy az országvédelmi tartalékot magasabban tervezik, ezért meg is emelték 50 százalékkal – mondta Orbán az MTI tudósítása szerint.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019-re 3,1 százalékos inflációt jósol a kormány 2,7 százalékos előrejelzésével szemben. Ha az MNB infláció előrejelezésével készültek volna a 2019-es költségvetés tervei, akkor annak jelenlegi változata már nem teljesítené az előírt minimális államadósságcsökkenést. Azonban mind a PM, mind MNB és most már a kormányfő is úgy vélekedik, hogy nem az inflációhoz leginkább értő jegybank, hanem a kormány előrejelzése az irányadó infláció kérdésben – így viszont már nincs szükség a mintegy 300-350 milliárd forintos kiigazításra.

Óriásit hibázott a kormány, 350 milliárdos kiigazítás szükséges

Óriásit hibázott a kormány, 350 milliárdos kiigazítás szükséges A jegybank kedden publikált inflációs prognózisa miatt a parlament számára elfogadhatatlanná vált a 2019-es költségvetés tervezete. Azt bizony újra kell írni, a hiányt pedig 300-350 milliárd forinttal csökkenteni kell, magyarán ekkora kiigazításra lesz szükség.