Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Menekülnek a diákok és a tanárok a gyerekverő budapesti igazgató elől

Menekülnek a diákok és a tanárok a gyerekverő budapesti igazgató elől

Csak az elmúlt két napban húsz diák hagyta ott a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskolát, információink szerint így összesen körülbelül ötvenen iratkoztak már át vagy tervezik, hogy átiratkoznak más iskolába. A távozás oka Putnoki Zsolt igazgató, akinek ügyei miatt huszonhárom tanár készül elmenni, közülük öten már beadták a felmondásukat, a többieké folyamatban van. A pedagógusok elmondása szerint az iskola első embere megfélemlíti a tanárokat, korábban több ízben megalázta, bántalmazta a diákokat, főleg a roma tanulókat. Az igazgató ügyei először április 13-án kaptak nagyobb nyilvánosságot, ezután még csak tíz tanár jelezte, hogy felmond.

Az ügyben két hónapja nem történt előrelépés, amit a szülők és a tanárok is megelégeltek, ezért június 21-én az önkormányzat képviselő-testülete előtt is felszólaltak a XIII. kerületi polgármesteri hivatalban tartott nyílt közmeghallgatáson, amelyen a Zoom.hu is jelen volt.

  • Az ülésen arcát vállalva több olyan tanár is részt vett, aki már beadta a felmondását, de olyanok is, akik még az iskolában maradnak
  • Az egyik szülő elmondta, a probléma az igazgató kisebbségi gyerekekkel és a pedagógusokkal szembeni bánásmódja
  • Tóth József polgármester és Holopné Schramek Kornélia alpolgármester is az ügy mielőbbi kivizsgálást sürgette
  • Dr. Paál Péter György r. alezredes elmondta, az ügyben nincs gyanúsított, ismeretlen tettes ellen folyik eljárás
  • Az ülés után a tanárok egy csoportja beszélgetést folytatott Mogyorósi Attilával, amit a Közép-Pesti Tankerületi Központ főosztályvezetője kezdeményezett. Itt már egy kicsit felszínre jöttek az érzelmek.

Tóth József az ülésen elmondta, nem emlékszik olyan esetre, hogy egy közmeghallgatáson ennyien, arcukat vállalva fejtették volna ki a véleményüket.

A polgármester állította, már több levelet is írt a minisztériumnak, a tárcánál a türelmét kérték, amíg az átfogó vizsgálat le nem zárul. A vizsgálat viszont már májusban véget ért, eredménye megvan, de azt még a polgármester sem ismerhette meg eddig, Tóth Józsefnek most elfogyott a türelme.

Az igazgató kinevezését korábban az a XIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete sem támogatta, személyét alkalmatlannak tartotta, főleg a gyakorlat hiánya miatt. Még a fideszes képviselők sem javasolták vezetőnek.

A Zoom.hu még április 27-én tette közzé a pályázatának egy részletét, amit annak idején a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskolához (is) beadott. Abban a gyerekveréssel vádolt Putnoki kiemeli, kiváló stressztűrő képességgel rendelkezik, türelmes, toleráns, jól kezeli a konfliktusokat, és gyermekorientált.

Gyermekorientáció, stressztűrés, tolerancia: ezeket írta pályázatában a verekedéssel vádolt iskolaigazgató

Gyermekorientáció, stressztűrés, tolerancia: ezeket írta pályázatában a verekedéssel vádolt iskolaigazgató A Zoom.hu birtokába jutott az a motivációs levél, amelyet Putnoki Zsolt, a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola verekedéssel vádolt igazgatója csatolt a pályázata mellé 2017-ben. Putnokit az intézmény diákja és több tanára is azzal vádolja, hogy rendszeresen bántalmazta a tanulókat, főleg a roma diákokat.

Az ügy hátteréről:

A XIII. kerületi iskolában történt verekedés(ek)ről több mint kép hónapja számolt be a sajtó: az iskolába április 13-án ki kellett hívni a rendőröket. A hatóságot az igazgató értesítette, aki azt mondta, bántalmazta őt az iskola egyik tanulója, egy 13 éves roma fiú.

Amikor a rendőrök kérdőre akartak vonni a tanulót az ügyben, megszólalt több tanár is, akik elmondták: az igazgató több ízben bántalmazott már diákokat, főleg a cigány gyerekeket.

Putnoki Zsolt az RTL Klub Híradójában 2011-ben

Putnoki Zsolt – akinek a tanári diplomája alig kétéves – a 24-nek nyilatkozó, névtelenségüket kérő tanárok és szülők szerint több alkalommal vegzálta a bántalmazott diákot is.

Az Indexnek korábban megszólalt két tanár is az ügyben. A lap szerint miután Putnoki összeverekedett a 13 éves roma fiúval az igazgatóiban, észrevette, hogy a síró gyerek elmesélte a történetet egy tanárnak; az igazgató ezután hívta ki a rendőrséget. A rendőrök kiérkezésekor viszont a tanár elmondta nekik, hogy az igazgató a hibás.

Az Index szerint a bántalmazott fiú édesanyja azért nem tett azonnal feljelentést, mert az intézményvezető megfenyegette: ha beszél a rendőrséggel, a gyerekét azonnal kirúgja, és gondoskodik arról, hogy elvegyék tőle. A szülő azóta feljelentést tett.

Az eset után több tanár is jelezte, gyomorgörccsel jár be dolgozni, az értekezleten nem mernek felszólalni, mert az igazgató szerint „ez nem az a fórum”, illetve „hisztis nőkkel nem vitatkozik”. Egyes megszólalók szerint az igazgató munkájával is van baj, senki sem tudja, mivel foglalkozik, általában a helyettesei dolgoznak helyette.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) is lépett az ügyben, a szervezet fórumot tartott, ahol több szülő is elmondta, hogy bántalmazták a gyereküket. A CKÖ panaszt tett és Putnoki menesztését követelik, belengették, ha nem történik semmi az ügyben, akkor tüntetni fognak.