Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezt már tényleg nehéz elhinni – megint drágult a vizes vb

Ezt már tényleg nehéz elhinni – megint drágult a vizes vb

A Császár-Komjádi uszoda és a Hajós-Széchy uszoda felújításának szerződésein módosítottak.

Csaknem egy évvel a tavaly nyári, budapesti vizes világbajnokság után még mindig van új a nap alatt, ha az eseményre költött pénzekről van szó. Az Európai Unió közbeszerzési lapja szerint módosítottak az egyik szerződésen, amely a „A FINA 2017. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges Császár-Komjádi uszoda és a Hajós-Széchy uszoda felújítására irányuló beruházáshoz kapcsolódó mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátása” szólt. A módosításnak köszönhetően összesen nettó 27 millió forinttal megemelik a megbízási díjat, így az összesen 133,9 millióra módosul. Ebből 57,5 millió a Császár-Komjádi uszodára, 76,4 millió pedig a Hajós-Széchy uszodára esik. Az eredeti áfa nélküli összeg 106,9 millió forintról szólt. A papírok szerint a munkát a Főbér Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt. vitte el.

A vizes világbajnokság ma már a pazarlás és a fennhéjazás tökéletes szimbólumának lehetne nevezni. Az eredetileg ígért mintegy 50 milliárdos költségkeretet megközelítően sem lehetett tartani. Arról, hogy milyen összegbe is került az esemény leginkább becslések vannak. Egyes kalkulációk szerint nagyjából nettó 130 milliárd forinttal lehetett számolni, de a vérmesebb számolgatások 150 milliárd forint fölé is kerültek.

Ezzel nemzetközi összehasonlításban is borzasztóan drága világbajnokságot hoztunk össze. Még a Portfolio.hu gyűjtötte össze tavaly nyáron, hogy 2013-ban Barcelonában volt a vizes vb, ahol négy helyszínen rendezték meg az eseményt. Az esemény költségvetése 25 millió euró (mintegy 7,7 milliárd forint !!!) volt a Catalan News cikke szerint, azonban náluk megvolt az az előny, hogy nem kellett külön létesítményeket emelni, elég volt az 1992-es olimpia és a 2003-as vizes világbajnokság helyszíneit kicsit helyrepofozni. Rómában 2009-ben rendeztek világbajnokságot, ott közel 40 millió eurónál (12,3 milliárd forint) állt meg a számla. Mint ismert Budapest a mexikói Guadalajara helyett ugrott be. Utóbbi helyszín azért lépett vissza a rendezéstől, mert sokallták a 100 millió dollárosra taksált (mintegy 28 milliárd forint) rendezvény költségeit.