Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Brüsszel üzent Orbánnak – nincs rendben a 2018-as költségvetés

Brüsszel üzent Orbánnak – nincs rendben a 2018-as költségvetés

Az idei költségvetés kiigazításra szólította fel az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a magyar kormányt.

Orbán Viktor ma az állami rádióban kijelentette, hogy szerinte nincs szükség a beterjesztett 2019-es költségvetés átdolgozásra, amiatt, hogy az infláció meghaladhatja a kormány által várt 2,7 százalékot.

Az Európai Bizottság pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) ma felszólította a magyar kormányt, hogy igazítsa ki az idei költségvetését, csökkentse a kiadásokat, vagy növelje a bevételeket, annak érdekében, hogy a strukturális hiányra vonatkozó szabályokat. A döntés nem meglepetés, hisz korábban ezt már ajánlotta az Európai Bizottság is.

Az Ecofin ülésről kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy Magyarország kormány felelős a középtávú költségvetési célkitűzések elérésért, pontosabban azok teljesítésért. Az Ecofin megállapítása szerint Magyarország sem tavaly, sem pedig idén nem teljesítette a strukturális hiánykövetelményt, ami a GDP 1,5 százaléka lenne. Ezzel szemben tavaly ez az adat a GDP 3,1 százalékára rúgott. A strukturális hiánycél elérése biztosítaná, hogy Magyarország fenntartható módon tudja alacsonyan tartani az államháztartás hiányát – ne kelljen folymatosan kiigazítani azt.

Az Ecofin egyébként nem tárgyalhatta a 2019-es költségvetés tervezetét, de magyar Költségvetési Tanács megállapította, hogy a benyújtott 2019-es költségvetési terv sem felel az említett követelménynek, igaz a strukturális hiány 2019-ben a GDP 1,7 százaléka lesz a szükséges 1,5 százalékkal szemben – ez mintegy 40 milliárdos kiigazítási igényt jelentene.

A pénzügyminiszterek uniós tanácsa most arra szólította fel a kormányt, hogy fogja vissza a kormányzati kiadásokat már az idei költségvetésben is, hozza meg a szükséges kiigazító intézkedéseket és arról 2018 októberéig számoljon is be az Ecofinnak.

A testület szerint ehhez a kiadásokat tartósan a GDP egy százalékával – mintegy 400 milliárd forinttal – kellene csökkenteni ahhoz, hogy a magyar költségvetés visszatérjen a normál pályához. Valószínűleg ilyen nagyságú kiigazításra nem kerül sor, hisz a 2019-es büdzsétervezet már majdnem teljesíti a követelményt – igaz még azon is kell 40 milliárdot szorítani a Költségvetési Tanács számításai szerint.

Orbán nemet mondott a költségvetési kiigazításra

Orbán nemet mondott a költségvetési kiigazításra Az MNB inflációs előrejelzése miatt nem írják át a 2019-es büdzsét a válságjelek ellenére sem. Nincs szükség a költségvetés módosításra és megszorításokra a tervezetnél magasabb infláció miatt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádióban.