Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bajban a Jobbik, Toroczkai egyre inkább saját pártban gondolkodik

Bajban a Jobbik, Toroczkai egyre inkább saját pártban gondolkodik

A Jobbikból kizárt ásotthalmi polgármester a Zoom.hu-nak arról beszélt, hogy minden jel arra mutat: önálló politikai erő jön létre mozgalmából. Úgy tudja, néhány napon belül komplett megyei önkormányzati frakciók lépnek ki a Sneider Tamáséktól.

„Még nem számoltuk össze, hányan léptek be a mozgalomba, sokan érdeklődnek, mindenki a szombati zászlóbontásra vár. Senkit sem agitáltam, hogy jöjjön hozzánk, a tisztújítási-elnökválasztási kampányba sem” – mondta a Zoom.hu-nak a Mi Magunk mozgalom vezetője, a Jobbikból kizárt Toroczkai László.

Az ásotthalmi polgármestert azzal kapcsolatban kerestük, hogy egyre több jobbikos politikus jelzi átállását, szombaton pedig az első hivatalos találkozójukat is megtartják a településen.

Toroczkai kiemelte: ő nem azt tette, amit a másik oldalon sokan, akik zsarolással, fenyegetéssel, lejárató kampánnyal próbálták az embereket rávenni, hogy rájuk szavazzanak. Ez szerinte a Jobbikban sajnos szokássá vált. Ő azonban nem keresett meg egyetlen képviselőt, polgármestert sem, nem kérte őket arra, hogy lépjenek ki a pártból és csatlakozzanak hozzájuk. Nem számolták, hogy hány szakszervezet és képviselő van mögöttünk, ami biztos, hogy a mozgalom tömegessé vált.

„Ugyanakkor úgy tudom, néhány napon belül komplett megyei önkormányzati frakciók lépnek ki a Sneider Tamáséktól”

– tette hozzá.

Ez a folyamat gyorsulni látszik, számításaik szerint a Jobbik már csak 3500-4000 tagot számlál. Komoly esélyt lát arra, hogy többségben azok csatlakoznak majd, akiknek eddig nem volt pártjuk, akik az utolsó választásokon sem tudtak kire szavazni. Ők valahol a Jobbik és a Fidesz közé szorultak, de egyik párt sem tudta őket meggyőzni arról, hogy odaadják a voksukat.

Így aztán minden jel arra mutat, hogy a mozgalomból önálló politikai erő jön létre. Mint mondta, alulról szerveződő mozgalom az övék, Ásotthalom után többet tud majd mondani a jövőről. Hangsúlyozta: ha felhatalmazást kap, készen áll arra, hogy vezesse ezt a közösséget.

„Ha csak néhány tucatnyian jövünk össze, akkor sütünk egy szalonnát, és jól érezzük magunkat.”

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere a Jobbik kétnapos majálisának elsõ napján tartott politikai fórum elõtt a budapesti Hajógyári-szigeten 2016. április 30-án. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Arra kérdésünkre, hogy úgy tűnik, Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese az ATV-n élő adásban szólhatta el magát, mert arról beszélt, hogy az Állami Számvevőszék által kiszabott bírság törlesztésére a szimpatizánsaiktól begyűjtött pénzt valójában kampányra költötték, Toroczkai ezt válaszolta:

„Az utolsó elnökségi üléseken többször felszólítottam a pártigazgatót, adjon tájékoztatást az elnöksége számára a pénzügyekről.

Ő mindig arra hivatkozott, hogy elfelejtette elhozni a beszámolóját, azt ígérte, legközelebb pótolja.

Így semmilyen konkrétumot sem tudok, különböző hírekből úgy értesültem, hogy ez a pénz nincs meg, és jelentős adóssága van a pártnak.”

Kérdésünkre válaszolva elmondta: a szombati rendezvényüket a Facebookon megindított közadakozásból finanszírozzák, ez a fajta pénzgyűjtés folyamatos lesz. Várják a párthoz köthető alapítvány bejegyzését, magánszámlára nem gyűjtenek. Az adakozás, a gyűjtés teljesen transzparens, részletesen közzéteszi majd, többek között a saját Facebook-oldalán is.

A saját tagságuk önerejére és különböző vállalkozó támogatására is építenek.

Hozzátette, sok ásotthalmi jelezte, hogy csatlakozna az új politikai erőhöz. A településnek azt ígérte, befejezi a polgármesteri munkáját a ciklus végéig.

Dúró Dóra: Indulnánk az európai parlamenti választáson

Dúró Dóra, a Jobbikból a Mi Magunk mozgalomhoz csatlakozó országgyűlési képviselő az Azonnali.hu-nak arról beszélt, az önkormányzatoknál gyakorlatilag minden nap van új kilépő a Jobbikból, már negyvenöt mandátumról tudnak nevesítve olyanoktól, akik a sajtó számára is bejelentették a szakításukat, pedig nem is mindenki szeretné a búcsúját a nyilvánosság előtt intézni. Hozzátette: ha ha a párt mellett döntenek, azt szeretné, ha az EP-választáson elindulnának egy markáns programmal. Arra a kérdésre, hogy megtartja, vagy visszaadja a Jobbik listáján szerzett parlamenti mandátumát, azt felelte, a szombati zászlóbontó gyűléstől teszi függővé.

Borítókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán