Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Annyi ménkű csattogott éjjel, mint az istennyila: videók a pesti villámháborúról

Annyi ménkű csattogott éjjel, mint az istennyila: videók a pesti villámháborúról

Ma hajnali 1 és 2 óra között elég sűrű volt a villámlás az Újlipót és a Vizafogó egén, szóval volt mit leboomerangozni.

Nem hemzseg az internet olyan boomerangoktól, amiken villámok láthatók: érthető, az Instagram saját fejlesztésű applikációját nem feltétlenül arra találták ki, hogy rendkívül gyors égi jelenségekről készüljön vele mozgókép. Egy boomerang megszületésekor az alkalmazás ugyanis összesen 10 darab fotót készít, amiket aztán egybefűzve játszik le nekünk oda-vissza.

Egy boomerang azért nem videó, mert az elkészült fotók száma túl kevés, a váltakozásuk ideje pedig túl hosszú ahhoz, hogy valóban folyamatos mozgásnak érzékeljük a képek pörgését. De a boomerang nem is gif, mert a gif nem játssza le visszafelé a fotókat.

Szóval ezzel az alkalmazással álltam neki ma hajnalban a villámoknak. Az Újlipót és a Vizafogó egén annyi ménkű csattogott, mint az istennyila, szóval tökéletes alkalomnak tűnt az első villámboomerángjaim elkészítéséhez.

Először be kellett melegítenem a reflexeimet, amire valószínűleg azért volt különösen szükségem, mert egyébként a vihar előtt már elaludtam, de Zazi kutyám, a Zoom.hu szerkesztőségének K9-es orrnyomozója és rekreációs munkatársa halált megvető bátorságról tanúságot téve felébresztett, mert fél a viharban.

S hogy lássák, nem is olyan egyszerű belemelegedni egy villám leboomerangozásába, kezdésnek egy négy darabból álló boomerangcsokorral tudok szolgálni, amiket ha végignéznek, azt fogják látni, hogy egyre gyorsabban sikerül elindítani a felvételt, így egyre hosszabbak és erősebbek a villámlások.

1.

2.

 

3.

4.

Miután ennél a négynél egyébként sokkal több próbálkozással elég jól bemelegítettem a reflexeimet, jöhetett az élességállítás. Ehhez perspektívát kellett váltanom, és keresnem kellett egy kellően világos, vagyis fókuszálható tereptárgyat. És mivel három a magyar igazság, ezért éppen harmadik próbálkozásra érkezett meg az az eredmény, amit nagyjából elképzeltem.

Az első próbálkozásnál ugyan éles lett a házikó, de az újabb feladat miatt kevésbé figyeltem a reflexekre, így nagyon pici a villanás. A másodiknál az történt, hogy mellényúltam, és a házikó mögé került a fókusz, amitől a boomerang maga egy kicsit álomszerűen öblös lett. És akkor jött a harmadik!

1.

2.

3.

Végül mivel tegnap volt a szelfi világnapja, ezért az jutott eszembe, hogy mi van, ha sikerül egy „kicsimmel istennyilákba” stílusú bommerangot készíteni, vagyis elkapni egy villámot, amikor az éppen a fejem mögött-mellett sül ki. Nos, nem akarnék még nagyobb mellénnyel magyarkodni, de a feladat itt is harmadikra sikerült értékelhető módon.

De ne ijedjenek meg, csak iszonyúan álmos a fejem!

1.

2.

3.

Ezután kezdett el esni az eső, aztán egyre halkult a mennydörgés és halványult a villámlás. Zaziba visszatért a bátorság, én pedig azzal a tudattal mentem aludni, hogy ugyan csak ránézésre, de pár képkocka erejéig mégis Einstein és Tesla szerelemgyereke lehettem.

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Komka Péter