Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A médiából tudták meg a celldömölki kórház dolgozói, hogy hétvégén nem működik a szülészeti osztály

A médiából tudták meg a celldömölki kórház dolgozói, hogy hétvégén nem működik a szülészeti osztály

Még szerdán írtunk arról, hogy a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház celldömölki telephelyeként működő Kemenesaljai Egyesített Kórházban hétvégente nem lehet szülni, mivel a városban nincs egyetlen aneszteziológus sem, hétközben is a vasi megyeszékhelyről érkeznek a szakemberek.

Cikkünk nyomán a nyugat.hu egyik olvasója levelet küldött a lapnak.

„Ez nagyon felháborított minket, hiszem a párommal az első babánkat várjuk és mi mindenképpen Cellben szeretnénk szülni.

Ahogy olvasgattam a kommenteket, nem csak mi civil emberek vagyunk elképedve, hanem az ott dolgozók is, mivel ők is innen a közösségi médiából tudták meg”

– írta az olvasó.

Cikkünkben jeleztük, hiába kerestük többször is az intézmény főigazgatóját, Dr. Nagy Lajost, ő nem kívánt reagálni lapunknak, sokadik megkeresésünkre azt mondta, már nyilatkozott az ügyről a sajtónak. Másfél nappal azután, hogy először tárcsáztuk a főigazgatót, meg is jelent Dr. Nagy nyilatkozata.

A főigazgató a vaol.hu cikkében elismeri, hogy „2018. június 20-ától visszavonásig péntek 16 óra és hétfő 8 óra között a szülések Szombathelyen történnek”, és azt is, hogy az ellátást négy, Szombathelyről érkező főállású aneszteziológus tudja lefedni. Dr. Nagy Lajos elmondta, a kórház neonatológusa (újszülöttgyógyásza) szintén elment Celldömölkről, októberben tér csak vissza, addig őt is a megyeszékhelyről pótolják.

A főigazgató emlékeztetett, 2012 nyara óta kötődik a Markusovszky kórházhoz a celldömölki intézmény, az akkori szerkezetátalakítás eredménye, hogy csak egyetlen aktív osztály maradt Celldömölkön, ez a szülészet. Bár az „aktív” szó nem teljesen állja meg a helyét.

Dr. Nagy Lajos szerint a szövődményes eseteket eddig is Szombathelyen látták el, mostani döntésüknél több szempontot is mérlegelniük kellett, például azt, hogy állítása szerint Cellben csak 350 körüli az éves születésszám, és nem kell mindegyikhez aneszteziológiai háttér. Hozzátette: Szombathelyen számos osztályt kiszolgálnak az aneszteziológusok, nagyon leterheltek nap közben és ügyeleti időben, viszont egy szakembernek ügyeleti időben „töredék munkát ad a celldömölki szülészet”, ezért kompromisszumos megoldás született.

A helyi lakosok és az intézmény dolgozói tehát másfél nappal a döntés életbe lépése előtt a főigazgató sajtóban tett nyilatkozatából is értesülhettek a változásról.

Több olvasónk is – azon túl, hogy kifejezte felháborodását – a celldömölki kórház hajdanvolt legendás szülészetét dicsérte, a cikkünkbe belinkelt 2013-as cikk, amely épp a Kemenesaljai osztályát magasztalta, írásunk megjelenése óta megnégyszerezte kedvelőinek számát.