Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tordai Bence: Kövér László korpa közé keveredett, de még nem zabálták fel a disznók

Tordai Bence: Kövér László korpa közé keveredett, de még nem zabálták fel a disznók

A Párbeszéd országgyűlési képviselője rendszeresen összetűzésbe keveredik az Országgyűlés házelnökével, utoljára hétfőn volt konfliktusuk. Tordai Bence szerint Kövér László nem bűnöző, de oszlopa a Fidesz rendszerének, akin jót szórakozik és még hálás is neki. Meggyőződése, hogy meglepően könnyen megroppanhat a mostani rezsim.

Szándékosan rángatja Kövér László bajuszát?
Nem tartom annyira tiszteletreméltónak ezt a házat, mint amilyen volt, vagy mint amilyen lehetne. Ennek a problémának pedig Kövér László az egyik legfőbb megtestesítője. Ha pedig valaki nem érdemli meg a tiszteletet, akkor annak nem adom meg. Ez nyilván bosszantja a házelnököt. A viszonyunk egyébként érdekes: távolról és némi kölcsönös ellenszenvvel figyeljük egymást tevékenységét.

Fenegyerek? Fotó: Veres Viktor

Én egyébként jól szórakozok rajta, ő pedig állandóan felhúzza magát ezen. Szerintem ez neki kellemetlenebb.

Kövér László könnyen provokálható, de nem az elsődleges célom, hogy a vérnyomását szabályozzam. Ugyanakkor úgy tűnik, az ő temperamentuma a kezünkre játszik. Pozitívum, ha abból születik hír, hogy én úgynevezett miniszterelnöknek nevezem Orbán Viktort, és emiatt a házelnök felháborodik. Ezúton is köszönöm neki, hogy ennyit segít az üzeneteink átvitelében, ez szép tőle.
Miért vette fel ezt a fenegyerek-státuszt?
Lássuk be, hogy a parlament döntéseire érdemi hatást nem tudunk gyakorolni. Szavazunk, kinyilvánítjuk a saját és a választópolgárok véleményét, de hiába. Így ez csak valójában a nyilvánosságnak egy újabb színtere. Nincs semmi értelme belemenni részletes és konstruktív szakpolitikai vitákba. Az elmúlt nyolc évben a Fidesz semmilyen jobbító szándékú javaslatot nem fogadott meg, az ellenzéki módosítók sem mennek át a parlamenten. Ahhoz, hogy kinyilvánítsuk véleményünket, kevés a papírból elmotyogott, puha hozzászólás. Olyan módszert kell választanunk, ami felhívja az emberek figyelmét arra, hogy itt igenis történik valami, van ellenzék, vagyunk néhányan, akik megpróbáljak erős gesztusokkal és szavakkal megjeleníteni azt, amit ők gondolnak.
Nem fél tőle, hogy kiutasítják a Parlamentből?
A házszabály 48. paragrafusa arról szól, hogy nem lehet sértő vagy illetlen kifejezéseket használni az Országgyűlés falai között, én ezektől tartózkodom. Ha a jobbikos Jakab Péter bűnözőnek hívja azokat, akikről a legjobb meggyőződéssel azt gondolja, hogy bűnözők, az részben ismeretelméleti vita.

Nyilván sértő kifejezés egy olyan esetében, aki nem követett el bűnt. A fideszeseket tehát ilyesmivel nem sértjük meg.

A bűnöző megszólítás Kövér Lászlóra is érvényes?
Kövér Lászlót senki sem szokta lebűnözőzni. Neki nem az a bűne, hogy szétlopja a közpénzt, úgy tűnik, ettől eddig távol tartotta magát. Dicséretes, hogy korpa közé keveredett, de még nem zabálták fel a disznók. Ugyanakkor cinkosok közt vétkes, aki néma. Nem mentem fel, hiszen masszív oszlopa annak a rezsimnek, amelyik a lopás és a hatalommaximalizálás köré szerveződik.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kövér a parlamenti láb, hagyják neki, hogy a saját játszótereként használhassa. Az országgyűlési őrség, a házelnöki palota mind mutatják, hogy megkapj a maga kis státusz szimbólumait, és úgy látszik, így béke van a Fideszben. Mi viszont azt gondoljuk, nem szabad, hogy részrehajló legyen a végtelenül kiüresített parlament ülésvezetése. Érdemi munkát végző Országgyűlés kell. Az elnök így megkapná a tiszteletet tőlem és a többi ellenzéki képviselőtől is. Erre azonban sajnos nem sok reményt látok.
Azon kívül, hogy erőseket mond a parlamentben, milyen eszköze lehet még az ellenzéknek?
Ami izgalmas vagy újszerű lehet, az a parlamenten kívül zajlik majd. Van miért demonstrálni a Stop Soros és az alkotmánymódosítások kapcsán is. Ezek közül legsúlyosabbnak a bíróságok bedarálást látjuk, talán ez az egyik utolsó autonóm működésű terület ebben a rezsimben. Látszik, hogy a Fidesz a hozzájuk lojális bírókhoz akarja terelni azokat az ügyeket, amelyek igazán fontosak számára. Legyen szó a kormányközeli oligarchák bizniszeinek a védelméről, vagy a demokrácia szétverését problematizáló ügyekről. A másik a tudomány világa, ezeket a területeket egyszerre kezdik ki. Ez épp elég ok arra, hogy a teljes ellenzék valamilyen közös üzenetet küldjön ezzel kapcsolatban.

Fotó: Veres Viktor

Változhat a helyzet?
Az, hogy az ellenzék mennyire hiteles és együttműködő, arra van ráhatásunk, a Fidesz dolgaira kevésbé.

Jó lenne, ha az Európai Unió sem hagyná, hogy a képébe röhögjenek és ellopják az uniós adófizetők pénzét.

Az ilyen típusú rezsimek rosszul kezelik a gazdasági nehézségeket. Látszanak annak a jelei, amit már Orbánék is érzékelnek, hogy az eddig kedvező, szilárd gazdasági környezet változik. Természetesen nem annak drukkolunk, hogy a magyar emberek nehezebb helyzetbe kerüljenek, de akkor is ez a folyamat zajlik. Egy ilyen autokrata, hűbéri rendszert, ami a pénzek elosztásával próbálja megteremtetni a stabilitását, nehezen érinti, ha megcsappannak a pénzek. Akár az uniós források, akár a gazdasági növekedésből származó bevételek. Ha ezek a tényezők egyszerre mutatnak változást, akkor meglepően könnyen megroppanhat ez a rezsim.

Borítókép: Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 4-én. Mögötte Mellár Tamás, a Párbeszéd-frakció tagja.
MTI Fotó: Balogh Zoltán