Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ingyen tankönyv = aláhúzott, összefirkált, gyakran használhatatlan

Ingyen tankönyv = aláhúzott, összefirkált, gyakran használhatatlan

Ingyen könyvtárhasználatot jelent a valóságban az ingyen tankönyv, melyről a kormány gyakran sikerként beszél. A Népszava csütörtöki számában írt a Szülői Hang ingyenes tankönyvekkel kapcsolatos kutatásáról, melyből kiderült, hogy az állam által biztosított tankönyvekbe a gyerekek az év során nem jegyzetelhetnek, és tanév végén vissza kell azt juttatniuk az iskolai könyvtárba. Ha a könyvbe a diák mégis beleírt vagy a könyv megsérült, a szülő felelőssége annak pótlása vagy a kár megtérítése.

A több mint kétezer szülő megkérdezésével készült felmérés során arra is fény derült, hogy a gyerekeknek az év elején kiosztott kölcsönkönyvek több mint fele (60,2 százaléka) már eleve rossz állapotú vagy a beleírások miatt korlátozottan használható volt. A legtöbb szülő szerint ez nagyban akadályozza a tanulást is, 10 százalékuk ezért végül úgy döntött, hogy az ingyenes példányok helyett inkább vesz egy újat a gyerekének.

„Sokszor rossz állapotú könyveket kaptunk, ami miatt meg kellett vennem, mert képtelenség volt tanulni belőle. Az év folyamán nem lehet beleírni, aláhúzni benne semmit, ez akadályozza a tanulást. Év végén vissza kell vinni, de a gyereknek még szüksége volna rá, mert olyan könyv, amiből érettségizik, ezért nekem ezeket meg kell vennem. Hol itt az ingyen tankönyv? Felét megveszem év elején, mert amit kapunk, használhatatlan, másik felét év végén, mert vissza kell adni. Szörnyű ez a rendszer!”, írta az egyik szülő.

Egy másik megkérdezett arra is rámutatott, hogy vannak olyan feladatok, amelyek előző évekre való utalással kezdődnek: “Vedd elő a 6. osztályos tankönyvet. Ilyenkor mit kellene elővenni, ha visszaadtuk?”

Borítókép illusztráció/MTI Fotó: Czeglédi Zsolt