Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A rendőrök eltörték a bordáját, kártérítést ítélt neki a bíróság

A rendőrök eltörték a bordáját, kártérítést ítélt neki a bíróság

Az Egri Törvényszék nem jogerősen másfél milliós sérelmi díjat ítélt meg annak a hatvani férfinek, akinek rendőrök törték el a bordáját.

Kártérítést ítélt meg a bíróság egy hatvani férfinak – közölte a felperes képviseletét ellátó Helsinki Bizottság. A szervezet közleménye szerint az eset még 2013 júliusában történt, amikor a rendőrök intézkedés alá vettek több, kukoricacímert gyűjtő embert. Az egyik rendőr ezalatt úgy megrúgta az egyik sértettet, hogy eltört a bordája, egy másikat pedig combon rúgta. A másik két rendőr is tettleg bántalmazta őket, de nem okozott nekik látható sérülést.

Az áldozatok közvetlenül az eset után keresték fel a Helsinki Bizottságot és kértek jogi segítséget a feljelentés megtételéhez, illetve a sértetti képviselethez. Hosszadalmas nyomozás végén azonban arra jutott az ügyészség, hogy a rendőrökkel szemben nem lehet vádat emelni.

A férfiak ezért kénytelenek voltak úgynevezett pótmagánvádas eljárásban érvényesíteni az igazukat, amelynek során Győző Gábor, a Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte a vádat. A büntetőbíróság a sértettek – orvos szakértő által is alátámasztott – verzióját fogadta el a bántalmazások megtörténtét illetően, szemben a rendőr vádlottak és tanúként résztvevő társaik tagadásával.

2016-ban az egyik rendőrt egy év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, két bántalmazó társát pedig felfüggesztett szabadságvesztésre és lefokozásra ítélték.

Az ítélet indokolásakor a bíróság kiemelte: fontos szempont volt a büntetések kiszabásánál az, hogy elrettentsen minden hivatalos személyt hasonló bűncselekmények elkövetésétől. A három vádlott közül kettőt már korábban is elítéltek – akkor hivatali visszaélés miatt.

A Helsinki Bizottság bordatörött ügyfele kártérítési pert indított a rendőrség ellen. Kérte, hogy a bíróság állapítsa meg jogsértést, a testi-lelki egészség sértését. Az Egri Törvényszék így tett, és szerdán első fokon másfél millió forintos sérelmi díjat ítélt meg, valamint kötelezte a rendőrséget levélben történő bocsánatkérésre. Az ítélet nem jogerős.

A Helsinki Bizottság közleményében arra is figyelmeztetett, hogy komoly gondok vannak a rendőrök és fogdaőrök által elkövetett bűncselekmények felderítésével és szankcionálásával. A bántalmazás hivatalos eljárásban, kényszervallatás és jogellenes fogvatartás tett feljelentések mindössze évi 1–4 százalékban kerülnek bíróság elé.

A strasbourgi bíróság több esetben marasztalta el a magyar államot és ítélt meg kártérítést a Helsinki Bizottság ügyfeleinek, mert az állam nem tett meg mindent azért, hogy kivizsgálja a lehetséges kínzásos ügyeket és megtalálja a felelősöket.