Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Véget ér Rogánék nagy kötvénybiznisze

Véget ér Rogánék nagy kötvénybiznisze

A kormány költségvetési megalapozó törvénycsomagja eltörölné letelepedési kötvényprogramról szóló rendelkezéseket. 

A költségvetést megalapozó törvénycsomag részeként törölné el kormány a letelepedési kötvényprogramot – hívja fel a figyelmet a Párbeszéd közleménye. Mint emlékezetes a programot a kormány tavaly márciusban már megszüntette, ám ez igazából a rendszer felfüggesztését jelentette. Akkor azt mondta az Államadósság Kezelő Központ Zrt., hogy a kedvező finanszírozási helyzetre tekintette zárja le a Letelepedési Magyar Államkötvények értékesítését. A kommunikációban az szerepelt, hogy aki 2017. március 31-ig benyújtja a kérelmet, az még vásárolhat letelepedési kötvényt, de utána megszűnik ez a lehetőség.

Mint emlékezetes a programot Rogán Antal ötletéből indult el 2013 júniusában. A magyarázat szerint olcsó és biztonságos finanszírozási formát hívtak életre, ám indulásától kezdődően kritikák özöne zúdult a megoldásra. A Magyar Nemzet egyik kalkulációja szerint nagyjából egymilliárd eurónyi letelepedési kötvényt értékesítettek, amelyeken a magyar állam csaknem 9 milliárd forintot bukott, vagyis ezek alapján az olcsó finanszírozás magyarázata aligha lehet megalapozott. Ennél a Párbeszéd közleménye jóval nagyobb veszteséget említ szerintük 17,5 milliárd forint kért okozott a program. 2017 év elejéig egyébként valamivel több, mint négyezer, a családtagokkal együtt körülbelül tízezer ember érkezett az országba a megoldás révén.