Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszavazta a Fidesz-KDNP a Stop Sorost és az alaptörvény-módosítást

Megszavazta a Fidesz-KDNP a Stop Sorost és az alaptörvény-módosítást

Elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége a Stop Soros néven elhíresült törvénycsomagot. Ez, az eredetileg még az év elején közzétett, majd elhalasztott, de az április 8-i választásig hátralévő időben a Fidesz és a kormány által kampányelemként használt jogszabály-csomag az újabb kétharmados választási győzelem után új formában került a Parlament elé.

Pikáns, hogy június 20-ára, a menekültek világnapjára időzítették a zárószavazást

a Stop Soros-csomagról, amely nem csak megbélyegzi azokat a civil szervezeteknél dolgozókat, akik segíteni próbálnak a rászoruló menekülteken, de még börtönnel is fenyegeti őket.

Ujjal vagy ceruzával Fotó: Veres Viktor

A Zoom.hu is írt arról, mennyire aggályos homályos indokok alapján akár egy év börtönnel fenyegetni a „Soros-ügynöknek” bélyegzett civileket.

Orbán Viktor miniszterelnök eligazítást tart a fontos szavazások előtt Fotó: Veres Viktor

A Stop Soros egyes rendelkezéseit a Fidesz és a KDNP képviselői mellett a Jobbik-frakció összes tagja is elfogadták, továbbá igennel szavazott a Jobbikból kizárt, jelenleg független képviselő Dúró Dóra, valamint Ritter Imre nemzetiségi képviselő is. A többiek nem nyomtak gombot.

Fotó: Veres Viktor

Elfgoadta az Országgyűlés 159 igen szavazattal, 5 nem ellenében (164 képviselő nem szavazott) az alaptörvény 7. módosítását is: a gránitszilárdságúba a Stop Soros-hoz kapcsolódó szigorítások mellett bekerült a gyülekezési jog csorbítása is, amellyel a politikusok háza előtti tüntetéseket akadályoznák meg. Sőt, mostantól az alaptörvényben tiltja a nyilvános hajléktalankodást, és ugyanott tették kötelezővé Magyarország keresztény kultúrájának a védelmét.

Fotó: Veres Viktor

Igennel szavazott a Fidesz és a KDNP képviselői mellett a Jobbik-frakció összes tagja, a Jobbikból kizárt, jelenleg független képviselő Dúró Dóra, valamint Ritter Imre nemzetiségi képviselő is. Nemmel szavazott az LMP-ből kilépését már bejelentő, de még frakciótag Hadházy Ákos, továbbá a Párbeszéd-frakcióból Burány Sándor, Kocsis-Cake Olivio, Mellár Tamás és Tordai Bence. A többiek nem nyomtak gombot.

Fotó: Veres Viktor

Mint az a fenti képen is látható, a két fontos szavazás után – melyek közül ráadásul az alaptörvényes az összes képviselő kétharmadának jelenlétét, vagyis az összes kormánypárti képviselőjét igényelte – szinte teljesen kiürült a terem, vagyis a parlamenti munkában való további részvételt a kormánypártiak többsége már nem látta fontosnak.

Odakint eközben tüntetnek

A szavazások közben a Parlament előtti Kossuth téren a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének (PDSZ) rendezésében, ellenzéki pártok képviselőinek illetve civileknek a részvételével tüntettek az újabb Fidesz-kétharmados módosítások ellen.

Fotó: Csóti Rebeka

Ahogy az áprilisi választáson, úgy ezen a tiltakozó demonstrációra sem tudott teljesen egységesen fellépni az ellenzék. Legalábbis a Magyar Liberális Párt tudatta: a baloldali parlamenti pártok nem vettek részt azon az egyeztetésen, amit a Liberálisok kezdeményeztek a Stop Soros elleni közös fellépés érdekében. A keddi egyeztetésre azonban közlésük szerint az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd sem ment el.

Fotó: Csóti Rebeka

A parlamenti ülést itt követheti élőben a Zoom.hu-n:

Borítókép: Parlamenti szavazás / Fotó: Veres Viktor