Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Élő állatok ezreit, több tonnányi vadhúst és elefántcsontot foglaltak le az Interpol vezetésével

Élő állatok ezreit, több tonnányi vadhúst és elefántcsontot foglaltak le az Interpol vezetésével

Élő állatok ezreit, több tonnányi vadhúst és elefántcsontot foglaltak le májusban a hatóságok az illegális vad- és fakereskedelem felszámolását célzó nemzetközi műveletben, amelyben 92 ország vett részt – közölte szerdán az Interpol.

A Thunderstorm elnevezésű akcióban rendőrök, vámosok, határügynökségek, környezetvédő, vadvédelmi és erdészeti hatóságok vettek részt, a műveletek során mintegy 1400 gyanúsítottat azonosítottak világszerte.

Az akciót koordináló Interpol közleménye szerint a hatóságok csaknem kétezer tételt foglaltak le több millió dollár értékben, köztük 43 tonna vadhúst – medve, elefánt, krokodil, bálna, zebra -, 1,3 tonna elefántcsontot, 27 ezer hüllőt, csaknem 4 ezer madarat, 48 élő főemlőst, 14 nagymacskát és hét medve, köztük két jegesmedve tetemét, de több tonna faanyagot is elkoboztak.

„A műveletben részt vevő országok a vadvilág – beleértve a növényeket, állatokat és fákat – elleni bűncselekményekre összpontosítottak május folyamán” – mondta Sheldon Jordan, a kanadai Wildlife Enforcement nevű hatóság főigazgatója.

Jordan hozzátette, hogy a vadvilágot károsító bűnözés éves forgalma a becslések szerint 115 milliárd dollár, ami azt jelenti, hogy értékét tekintve negyedik a bűncselekmények rangsorában a világon.

A hatóságok mások mellett letartóztattak két légiutas-kísérőt Los Angelesben, akik élő pettyes víziteknősöket próbáltak bevinni Ázsiába a poggyászukban. Mindkét személy ellen védett fajok csempészése miatt emeltek vádat.

A kanadai hatóságok 18 tonnányi angolnahúst foglaltak le, amely konténerben érkezett az észak-amerikai országba Ázsiából.

Világszerte további 8 tonna tobzoskapikkelyt koboztak el, ennek felére a vietnami tengerészeti hatóságok csaptak le egy Kongóból érkezett hajó fedélzetén.

Egy férfit letartóztattak Izraelben és Thaiföldre toloncolják majd ki, ő képeket tett közzé a közösségi médiában az illegálisan elejtett trófeáiról, aminek nyomán egyebek között róka, sakál és mongúzfélék tetemeit foglalták le az otthonában.

MTI