Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egri Viktor: Csányi és a behabzsolt kapitányok

Egri Viktor: Csányi és a behabzsolt kapitányok

Folytatódik a nagy szövetségikapitány-zabálás. Csányi Sándor étvágya nem csillapszik.

Az MLSZ elnöke már minden elődjénél több kapitányát falta fel.

A megválasztásakor még élő szerződéssel rendelkező Erwin Koemant és a megbízott kapitányokat is számolva Georges Leekens a 8. Most Marco Rossi jön.

Jött, látott és nem győzött MTI Fotó: Illyés Tibor

Nem csak a magyar futball hagyománya, hogy egy-egy, a válogatott teljesítményében bekövetkező válság a szövetség mindenkori első emberének pozícióját is veszélyezteti.

Csányi Sándor azonban érinthetetlen.

Nem fogott rajta a „szerethető” válogatott hollandok elleni 8-1-es összeomlása, és a magyar futball Andorrától Ausztráliáig tartó, napra pontosan egyéves földkörüli-szégyenpírra okot adó égése Luxemburgostul, Kazahsztánostul sem. A magyar futball történetében egyetlen MLSZ-elnök irányította hosszabb ideig a szervezetet. Őt Barcs Sándornak hívták, és az Aranycsapat idején működött. Most a Horganycsapat is megfelel.

Magyarország első számú futballdöntnöke. És a második. De melyik is melyik? MTI Fotó: Illyés Tibor

Georges Leekens omlós falatnak bizonyult. A magyar futballban negyedszázada fordult legutóbb elő, hogy kinevezett szövetségi kapitány már 4 mérkőzés után lapátra kerüljön. A már élete formáján túl járó Puskás Ferenc viszont csapatával legalább egy győzelmet elkönyvelhetett.

A belga szakember 232 napig irányította a magyar válogatottat, bőven alulmúlva még a legalább első tétmeccséig elvergődő Pintér Attilát is. Tevékenysége az első időszakban a válogatott megfigyelésére korlátozódott, hiszen novemberben már az ő árgus szemei előtt szenvedett vereséget Luxemburgban az együttes a megbízott Szélesi Zoltán dirigálásával, aztán nyert Costa Rica ellen.

Nem véletlen, hogy Leekenst korábban nem alkalmazták scoutként, mert sem ez az időszak, sem a következő mintegy négy hónap nem bizonyult elegendőnek arra, hogy érdemben érezzen rá a játékosok erősségeire, hogy aztán annak szellemében alakítsa ki a taktikát és küldje őket pályára.

A felállások állandó váltogatásával csak a bizonytalanságot növelte, és még csak nagyságrendileg sem találta el a magyar együttes és ellenfelei erejének arányát. Ami biztos, a magyarországi viszonyok és lehetőségek megismerésére rendelkezésére álló időt nem használta ki megfelelően. Rengeteget nyilatkozott, de

hadoválásából elsősorban Magyarország miniszterelnöke iránti politikai elkötelezettségének rendíthetetlensége szűrődött ki, a többi az általánosságok szintjén rekedt meg.

Abban, hogy végül ugyanúgy 4 találkozó után, és nem jószántából volt kénytelen távozni, mint ezelőtti munkaadójától, az algériai szövetségtől, biztosan jelentős szerep jutott kulturális beilleszthetetlenségének is. A mindig teadélutánra igyekvő arisztokrata benyomását keltő, és ehhez illő hanglejtéssel megnyilvánuló mester testidegennek bizonyult, játékosai közül többen nem is találták vele a hangot.

Leekens mindig teadélutánra igyekvő arisztokrata benyomását keltette Fotó: AFP/Europress,

Kivetette a szervezet, de ezt ne feltétlenül neki rójuk fel, kár bűnbakot faragni belőle. A magyar futball legnagyobb baja, ahogyan azt pár hete Dárdai Pál is a köz elé tárta, a játékosok minőségében keresendő. Ez pedig már a pilótaszékben 9. évét kezdő elnök munkatársainak kompetenciája. Legalábbis a válogatott ajtaján dörömbölő tehetségeket látnunk kéne. De ha ezt nem is, az állandó mellényúlást sok helyen számon kérnék az elnöktől.

Leekensől kinevezése pillanatában tudható volt, nem erre a feladatra termett, és fogalma sincs, mire vállalkozott. A magyar futball első Kampány Kapitányában is csak egy felismerhetetlen színes foltokból álló elkent emlékkép maradhat az itteni idők felfoghatatlan forgatagáról. Marco Rossi neve már akkor is felmerült, és már akkor is vállalta volna a munkát, amikor a belgával lepte meg a futballtársadalmat a szövetség. A magyar labdarúgás vezetősége tehát, ahogyan a korábbi, szintén a kezdetektől érezhetően kudarcra ítélt és hasonlóan váratlan döntést követő Pintér-féle tévút esetében, ezúttal is elpazarolta a felkészülési időt. A véletlenek szövevénye a 2016-os Európa-bajnokság előtt ma már megmagyarazáhatatlan módon kisegítette a döntéshozókat, de ezt módszernek tekinteni mégiscsak naivitás lenne.

Vajon milyen lesz Rossi mosolya az első meccs után? MTI Fotó: Illyés Tibor

Rossi rágósabb falatnak ígérkezik elődjénél. Egyrészt az olasz edző Kispesten a tavalyi bajnoki címmel igazolta, hogy az ellenfelekénél gyengébb játékoskerettel is képes eredményeket elérni, márpedig a magyar padon másmilyen feltételekre aligha számíthat, másrészt a messze tűnt szervezett védekezés újjáépítésére mindenki itáliai kivitelezőt keresne. Az előző időszak rezdüléseit figyelve az is könnyen elképzelhető, hogy Rossi egy kicsit erősebb kerettel számolhat majd.

A futballba öntött százmilliárdok, a politikai akarat és a 2020-as budapesti Európa-bajnoki esemény diktálta cél nem teszi megengedhetővé az előző időszakban szériában tapasztalt blamákat, ezért erősítésként honosítások következhetnek.

Egy újabb bukfenc már lehet, hogy elnöki szintű felelősségre vonást hozna magával. Koeman, Egervári, Csábi, Pintér, Dárdai, Storck, Szélesi és Leekens után pont Rossi akadna meg a torkon? Ha az sem, akkor Csányi Sándor visszavonulásakor valószínűleg nehéz lesz összeállítani az álom tizenegyet. Szövetségi kapitányokból is.