Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bemutatjuk, hogy mióta mutatunk be

Bemutatjuk, hogy mióta mutatunk be

A „Csont”,  Egyujjas tisztelgés”, „A gyorsoforgalmi ujj”, „ Csodálatos nyújtózása  a felgyülemlett frusztrációnak”, „a Trudeau szalutálás”, “ellőni a madarat” – megannyi nevet kapott már Amerika legnépszerűbb, és világszerte legismertebb kézjele, gesztusa és egyben sértése: a Digitus Impudicus, vagy, ahogy az USA egykori elnöke, Texas volt kormányzója, George W. Bush is hívta, az „egyujjas győzelmi tisztelgés”. 

Szerintem kevés olyan magyar él, aki ne nyújtotta már jó magasra a „fuckyou-s ujját” dühében, csak hogy ismertesse, nem elégedett a jelenlegi állapotával. A kézjel eredete igen mélyre tekint vissza történelembe, erről beszélünk most a következő sorokban.

Robbie Williams, az idén megrendezett labdarúgó világbajnokság megnyitóján úgy döntött, hogy extravagánsan, valamilyen polgárpukkasztó őrülettől vezérelve bemutat az kameráknak. Hogy kinek is szánta a közismert impudicust, csak találgathatunk, ám tény, hogy bajba is kerülhet miatta, mivel lényegében elég sértő a dolog, hiszen a mozdulathoz hozzárendelt jelentések széles skálája a „kapd be-től” a „baszd meg-ig” terjed. De hogyan válhatott ebből az egyszerű kézmozdulatból valami ennyire bizonyosan sértő? Egyszerű: így született.

via GIPHY

A kaliforniai Davis Egyetem egyik kutatóra, Ira. P Davis tanulmányában beszél az eredetéről. A legenda szerint az első dokumentált bemutatás az azincourt-i csatában csattant el még 1415-ben. A franciák azzal fenyegették meg az angol íjászokat, hogy ha elkapják őket levágják a középső-, illetve mutatóujjaikat, mivel az íjak felhúzásához ezt a két ujjat használták. A franciák kudarcot vallottak az angol íjászok elfogásával, azok pedig

Széles vigyorral, a középső ujjukat mutogatva gúnyolódtak a toplász franciákon.

Görögök s rómaiak hosszú ujjai

Viszont a kézmozdulat történelme jóval távolabb néz az ügyetlen frankokon és az arrogáns angolokon túl. Rogert E. Axtell, Gesztusok című könyvében a világ legszéleskörűbben használt és leghosszúéletűbb sértő gesztusként utal rá. Már az antik-görög szövegekben is találkozhatunk vele, például Arisztophanész: A felhők című művében, ahol a középső ujj a fallosz reprezentálásaként jelenik meg.

Az Eminens Filozófusok élete (Lives of eminent Philosophers) is utal a középső ujj mutogatásának sértő mivoltára. A könyvben megtalálható történet szerint Krisztus előtt 330-ban például Diogenész úgy fejezte ki Démoszthenész felé antipátiáját, hogy kinyújtotta középső úját, majd utána kiáltott:

Ott megy Athén demagógja.

A görögöktől természetesen a rómaiak is átvették ezt az egyszerű, ám ominózus jelzést. Annyira notórius volt, hogy ők adták nekik a digitus impedicus elnevezést is, ami annyit tesz: a “szemérmetlen ujj”. Amikor Caligula a teljes kézfeje helyett a középső ujját ajánlotta csókra, a jelenlévők botrányosan offenzívnak vélték. Az idő folyamán annyira sértővé vált a birodalomban, hogy egy alkalommal Augustus cézár (császári uralkodó cím a nagy uralkodó után elnevezve) száműzött egy színészt a mai Olaszország területéről, a középső ujját pedig annak adta, aki a leghangosabban meghökkent a dologtól.

A sötét középkorban a katolikus egyház meglehetősen szűk, konzervatív (és nem utolsó sorban megkérdőjelezhető) morális keretei miatt a középujjazás eltűnt Európából, de amint azt láthatjuk, korántsem halt meg.

Bemutatunk az ellenfél csapatnak

A feljegyzések szerint Amerikába valamikor az 1800-as években jelent meg az ujj. Felesleges találgatni, hát persze, hogy köze van hozzá a sportnak, mint a világ egyik legmegosztóbb ugyanakkor legösszeboronálóbb társas cselekvésének. Az első feljegyzett “madár röptetést” az amerikai földön 1886-ban rögzítették egy fotón. A képen Boston Beaneaters dobójátékosa Charles „Old Hoss” int be, miközben a képen együtt pózolnak a rivális New York Giants-szel. A két csapat egy kép erejéig állt össze a mérkőzés elején, valószínűleg a dobó nem igazán szívlelte az ellenséggel való pózolást, s így méltatlankodott egy egészségeset.

Bal oldalt, a hátsó sorban Hoss az előtte álló vállára helyezi madarát. A kép forrása: Radbournsrevenant.com

Nem mindenhol ugyan úgy, ugyan azt

Amerikai megjelenése óta az egész világon elterjedt a középső ujj csendes vulgaritása. Kínában több, mint 700 panaszt nyújtottak be, akkor, amikor Philip Wong, kormánypárti törvényhozó szépen bemutatott a demonstráló tömegnek.

Viszont, bár sok helyen felismerik a kézjelet, nem mindenhol egyezik meg az interpretációja, s nem mindenhol használják ebben a formában.

Bizonyára ismerjük a bemutatás azon permutációját, amikor a teljes jobb (balosok bal) karunkat hajlítjuk be ökölbe szorított kézfejjel, majd a balkézzel a felkarunkra csapunk, közben az alkarral „integetünk”. Ez egy variációja a középső ujj mutogatásának. Angliában, Franciaországban, és Dél-Európában egészen gyakran használják olyan jelentéssel, mint a „Húzz a picsába”, „Dugd fel!”, vagy „Menj a pokolba”.

Ugyanakkor az angolszász vidéken létezik egy alternatív jelentése is, ami nem más, mint a szexuális vonzalom egy meglehetősen durva kifejezése. Igaz, a megszokott variációt is használják ezen a vidéken is, annyi különbséggel, hogy a hüvelykujj és a mutatóujj is kiemelkedik, viszont az utóbbit felső perceknél behajlítják.

Büntethetnek érte?

Amerikában eleinte reguláztak a kézmozdulatért. Egyik ilyen feljegyzés Laura Bensont jelöli meg, aki bemutatott egy őrnek , mert az megbüntette őt, mivel túl közel vitte a gépkocsiját az iskolabuszhoz. Őrünk annyira megsértődött, hogy kihívta Laurára a rendőrséget. A dologból bírósági ügy lett, aminek az eredménye Laurának tisztelnie kell az őrt, viszont alkotmányos joga van ahhoz, hogy bemutasson bárkinek.

Robert Lee Coggin-t 2013-ban 250 dollárra bírságolták, mert „ellőtte a madarat” egy Texasi autópályán egy motorosnak, az ítélőszék azonban azt is megállapította, hogy a motorosokat is meg lehet büntetni a madárért, ha az hanyag közlekedéssel és dühvel párosul.

Ira P. Davis tanulmányának konklúziója szerint a legtöbb eljárás a digitus impudicus-ért olyan emberek ellen indultak, akik hivatali személyeknek: rendőröknek, bíróknak vagy éppenséggel iskolaigazgatóknak mutattak be, a hatóságnak pedig meg kell védenie hivatalnokait. Viszont, például az amerikai legfelsőbb bíróság egészen addig nem bünteti, ameddig az nem társul obszcén szavakkal, rágalmazással (valószínűleg itt már a teljes kép miatt indul eljárás, nem csupán a középső ujjért). Bár a kézmozdulat illetlenség, egy offenzív, durva inzultus, a szólásszabadság jogán szemet kell hunyni felette, ha tetszik a gesztus, ha nem.

via GIPHY