Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tiborcz István és Orbán Ráhel holdudvara találkozott egy 2 milliárdos közbeszerzésben

Tiborcz István és Orbán Ráhel holdudvara találkozott egy 2 milliárdos közbeszerzésben

A kiíróhoz Orbán Ráhel, a pályázatot megnyerő céghez pedig férje, Tiborcz István mondható közelinek.

A Sagemcom Magyarország Kft. megnyerte a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. újabb közbeszerzési eljárását – derül ki az Európai Uniós közbeszerzési értesítő friss közzétételétől.

Ez egy szimpla hír is lehetne, ám az ügy bukéját az adja, hogy kik cirkulálnak a kiíró és a nyertes cég környékén. További fontos elem, hogy a tender egy komplex informatikai rendszer beszerzéséről szól, amely „alapját egy olyan adatkommunikációs folyamat jelenti, amely képes egyszerre több ezer végpontból érkező adatok fogadására, strukturált és biztonságos mentésére, valamint hatósági és statisztikai célú igények kiszolgálására. Ezt a folyamatot több egymással kommunikáló rendszerből kell felépíteni. A beszerzendő rendszerben az adatszolgáltató a szálláshelyeinek és vendégeinek kezelésére alkalmas rendszer előre programozott eljárásban, automatikusan, meghatározott struktúrájú és mennyiségű adatokat továbbít a rendszer felé.” (…) „A kialakítandó rendszer felhasználói adatbázisa egyrészt a hazai szálláshely-szolgáltatói piac méretéből adódóan várhatóan 50 ezer adatszolgáltató, ami 50 ezer konkurens felhasználót jelenthet, másrészt az önkormányzatok felhasználói, ami további 3 200 felhasználót tesz ki, harmadrészt az ajánlatkérő számára fenntartott maximum 50 felhasználó.”

Vagyis ha jól értelmezzük, akkor a hazai turisztikai forgalomról nagyon részletes és talán – ebből fakadóan – szenzitív adatokat kaphatnak a rendszer üzemeltetői.

A tender összege sem mondható smafunak, mert a dokumentumok szerint erre a kiíró, azaz a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. 1,94 milliárd forintot szán.

Ezek tudatában már kifejezetten érdekesnek tetszik, hogy kik is találhatóak az ügylet körül. Az már régóta ismert, hogy a magyar turizmus környékén egyre gyakrabban jelenik meg a miniszterelnök legnagyobb lányának, Orbán Ráhelnek a neve. Hivatalos pozíciója ugyan nincs a rendszerben, de az idén márciusban éppen az Index mutatott rá, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán arról beszélt: Orbán Ráhel is részt vesz a magyar turisztika megreformálásában. Guller a kormányfő lányát fiatal segítői, Vági Bence és Berecz István mellett említette.

Az szintén március „termése” volt, hogy Juhász Péter, az egykori Együtt elnöke egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra, amelyen Orbán Ráhel beszélget állami pénzekről a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik képviselőjével.

A történet másik szála, azaz a tender győztese sem mellékes. A Sagemcom ugyanis a közelmúltban egy komoly hullámokat felvert állami projektben volt érintett. A francia hátterű cég ugyanis csaknem 4 milliárd forintért telepíti majd az italautomaták felügyeleti egységeit. Mint május végén beszámoltunk róla, az országban lévő 25 ezer automatából azonban eddig csak 12 500 étel- és italautomatába szerelte be a Magyar Posta a szóban forgó automata felügyeleti egységeket. Július 1-jétől pedig nem üzemelhet ilyen gép, ha nincs összekötve Nemzeti Adó-és Vámhivatallal (NAV). A késlekedések miatt jelenleg áll a bál ezen a piacon.

De nem is feltétlenül ezért érdekes a vállalkozás jelen ügyben, hanem a vezetője miatt. Az ügyvezető igazgató ugyanis Dubi Zoltán, aki a társaságnak – igaz jó régen, de – résztulajdonosa is volt. A cégvezetőnek korábban pedig akadt egy vállalkozása, az immár végelszámolás alatt álló TSDM Holding Kft., amelyben érdekelt volt Tiborcz István, Orbán Ráhel férje, az akkor még hozzá sorolt Green Investments & Solutions Kft.-n keresztül. Ahogyan azt az Index ennek kapcsán írta:

ez a korábbi kapcsolat aligha ront a Sagemcom esélyein állami pályázatokon.

Mindenesetre most a magyar turizmusról értékesnek tűnő adatbázisáról szóló rendszer kiépítésében bizonyosan érdekeltek lesznek.