Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Semmire sem elég az egészségügyre ígért plusz hét százalék

Semmire sem elég az egészségügyre ígért plusz hét százalék

A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint csak az ágazat mostani szinten tartását lehet elérni a költségvetésből az egészségügyre szánt plusz hét százalékkal. Éppen csak követi az inflációt, nem fedezi a béremeléseket és nem javítja dolgozói morált.

„Erre lehetett számítani, ez a pénz nem elég semmire”

– mondta Kincses Gyula egészségügyi szakközgazdász a Zoom.hu-nak arról, hogy a néhány napja bemutatott 2019-es költségvetésből kiderült, az egészségügyre hét százalékkal jut több pénz mint idén.

Több pénz, jobb morál

Szerinte továbbra is az a taktika, hogy spórolnak a közösségi egészségügy forrásaival, a kormány úgy van vele, hogy a magánellátás majd megoldja a problémákat. Ez a pénz elvben valamennyivel több mint az infláció, de ha megvizsgáljuk a bérnövekedéseket, akkor láthatjuk, hogy nem fedezi az általános emelkedést. A szakma egy újabb érdemi béremelést várt, de ennek nincs nyoma.

Kincses Gyula (j). MTI Fotó: Kovács Attila

Ez a hét százalék a mostanihoz hasonló szintre elég.

Ahhoz azonban, hogy megálljon az ágazat szétesése, és Kásler Miklós meghirdetett programjait támogatni lehessen, valódi anyagi támogatásra lenne szükség. Szerinte a tárcavezető és Nagy Anikó egészségügyi államtitkár párosa valamivel ügyesebb, mint az eddigiek az ágazaton belül. Hozzányúltak olyan kérdésekhez, amik nem nagy pénzből, de érdemben javíthatnának a jelenlegi helyzeten. Ilyen a kórházi fertőzések példája, amit viszonylag olcsón lehetne kezelni.

„A fertőzések egy része pénz, a másik viszont munkamorál kérdése. Ahhoz azonban, hogy az egészségügyi dolgozók számonkérhetőek legyenek, tisztességes fizetésre lenne szükség. Ötven liter fertőtlenítő folyadék nem nagy tétel, de az általános hangulat javítása költségesebb feladat” – tette hozzá Kincses.

Idén többször is tüntettek béremelésért az egészségügyi dolgozók. Fotó: Veres Viktor

Inkább a látványsportra

„Az pozitív, hogy reálértéken is van növekedés, de az arányokat kevésnek látom. Durva becsléssel, reálértéken 25-30 százalékosra lenne szükség. Ezzel a hét százalékkal még messze nem érjük az uniós átlag GDP-arányos ráfordítását.

Nagy csoda lenne, ha ezt egy négyéves ciklus során mégis megvalósítaná az Orbán-kormány. Ilyen prioritások mellett, amikor a sport 37,2 százalékkal, a szórakoztató, kulturális, vallási tevékenységek és szolgáltatások pedig 24,8 százalékkal kapnak többet, erre semmi esélyt sem látok

– nyilatkozta a Zoom.hu-nak Drajkó Zsombor a orvos-közgazdász.

Hozzáfűzte, az egészségügy még mindig jobban járt, mint az oktatás, amely terület mindössze 1,5 százalékkal kap többet. Szerinte a sport természetesen kihathatna az egészségügy területére, de ilyen formában nem fog: ugyanis nem a tömeg-, hanem a látványsportokat támogatja kormány.

„Ugyanakkor még mindig nem tudunk pontos terveket arra vonatkozóan, hogy mik az egészségügyi vezetés céljai. Ötletdobozt látunk, feldobnak bizonyos területeket a sajtóban, amiket fejleszteni szeretnének.

Drajkó Zsombor. Forrás: Momentum

Nem látjuk a pontos prioritásokat”

– mondta a szakértő.

Kiemelte, mindenre biztosan nem jut majd pénz, de talán elkezdenek fontos célokat megvalósítani. Annak kifejezetten örült, hogy Kásler Miklós egészségügyi miniszter az alapellátást nevezte meg kiemelt fejlesztendő célként, de reméli, ez nem csak egy kampánymottó. Szerinte vészjelző nyilatkozatokból jóval több volt.

„Amikor azt mondta, hogy orvos diszpécserekkel oldaná meg a sürgősségi ellátás gondjainak egy részét, az rémisztő volt. Ez semmilyen szakmai álláspontot sem tükröz, nincs alátámasztva, maximum a laikusoknak hangzik jól”

– emelte ki Drajkó Zsombor.

A borítókép illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt